Proruskí povstalci zadržali štyroch pozorovateľov OBSE

Proruskí radikáli uniesli na administratívnej hranici medzi Doneckou a Luhanskou oblasťou skupinu štyroch zahraničných pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

27.05.2014 16:16 , aktualizované: 16:26
debata (45)

Oznámila to v utorok agentúra Interfax – Ukrajina s odvolaním sa na predstaviteľa OBSE. So zadržanými od pondelkového večera nie je spojenie.

Podľa informácie ukrajinskej televízie Espreso sú členmi skupiny pozorovatelia z Estónska, Dánska, Švajčiarska a Turecka. Estónske ministerstvo zahraničia v Tallinne potvrdilo, že nemá kontakt so svojím pozorovateľom, stopa vraj zmizla neďaleko Donecka.

Šéf estónskej diplomacie Urmas Paet vyzval ukrajinských povstalcov na okamžité oslobodenie zadržaných osôb. Okolnosti únosu podľa neho vyjasňujú diplomati OBSE a zainteresovaných krajín aj ukrajinské úrady. O osude unesených ani o mieste ich väznenia nie je nič známe.

Podľa viedenskej centrály OBSE boli pozorovatelia na bežnej kontrole východne od Donecka. V okolí mesta sa od pondelka strieľa, povstalci sa pokúsili obsadiť miestne letisko. Armáda do boja proti nim nasadila letectvo, doprava v okolí letiska je ochromená a okolité obytné domy boli evakuované. (Čítajte v osobitnej správe.)

Proruskí rebeli už koncom apríla uniesli neďaleko východoukrajinského Slavianska sedem inšpektorov vojenskej misie OBSE, medzi nimi aj českého dôstojníka. Začiatkom mája povstalci rukojemníkov prepustili.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Ukrajina #pozorovatelia