Pri Slaviansku pokračujú boje, Turčynov odišiel na inšpekciu východu

Ukrajinská armáda v stredu obnovila útok na Slaviansk, ktorý je na východe krajiny považovaný za jednu z hlavných bášt proruských separatistov. Najmenej šesť proruských povstalcov prišlo v noci na stredu o život pri niekoľkohodinovom boji s ukrajinskou Národnou gardou v meste Luhansk na východe Ukrajiny. Zranenia utrpeli traja ukrajinskí vojaci. V utorok v oblasti pri tvrdých stretoch s vojakmi zahynulo údajne až niekoľko stoviek rebelov.

04.06.2014 09:48 , aktualizované: 13:26
Oleksandr Turčynov Foto: ,
Oleksandr Turčynov
debata (70)

Medzitým sa úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vydal na inšpekčnú cestu do nepokojných východných oblastí, uviedla agentúra Interfax.

Po relatívne pokojnej noci začala ukrajinská armáda opäť ostreľovať Slaviansk, delostrelecké salvy podľa ITAR-TASS nasledujú v minútových až dvojminútových intervaloch. Letectvo vraj tiež znovu zaútočilo na neďalekú dedinu Semenivka. V utorok sa v oblasti odohrali ťažké boje, pri ktorých podľa ukrajinských predstaviteľov zahynulo asi 300 povstalcov a dvaja či traja vojaci. Bilanciu obetí ale nie je možné nezávisle overiť.

Ukrajinská národná garda, ktorá armáde pomáha v protiteroris­tickej operácii, ako ťaženie proti vzbúrencom Kyjev nazýva, v stredu podľa AP oznámila, že sa pre nedostatok munície sťahuje z jedného zo stanovíšť v Luhansku. Zásoby streliva gardisti spotrebovali počas desaťhodinovej bitky so separatistami.

Medzitým podpredseda ukrajinského parlamentu Ruslan Košulynskyj oznámil, že šéf parlamentu Turčynov, ktorý dočasne zastáva aj post hlavy štátu, odcestoval na východ krajiny. Bližšie podrobnosti o jeho inšpekcií nebudú zatiaľ k dispozícii.

Ukrajinský prezident zvažuje vyhlásenie výnimočného stavu na východe

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vláde premiéra Arsenija Jaceňuka nariadil preskúmanie možností na vyhlásenie výnimočného stavu vo východnej Doneckej a Luhanskej oblasti, kde armáda bojuje so separatistami.

Pre tamojšie nepokoje tiež úrady rozhodli o uzavretí letiska v Donecku, ktoré nebude vypravovať ani prijímať lety najmenej do konca mesiaca. Ukrajinská armáda medzitým zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na hranici s Podnesterskom, odštiepeckým moldavským regiónom kontrolovaným de facto Ruskom.

Ukrajinské jednotky v utorok odštartovali rozsiahlu ofenzívu proti proruským separatistom v meste Slaviansk. Minister vnútra Arsen Avakov informoval, že armáda už postúpila na predmestia tohto východoukrajinského mesta, keď prerazila povstalecké pozície v okolí dediny Semenivka pri Slaviansku. (Čítajte v osobitnej správe Pri bojoch o ukrajinskú Semenivku vraj padlo 500 povstalcov.)

Novozvolený prezident Petro Porošenko vyhlásil, že „protiteroristická operácia“ bude pokračovať intenzívnejšie. Armádne sily v okolí Slavianska boli v posledných dňoch značne posilnené a do bojov sa zapojilo aj letectvo. Separatisti okupujú v Slaviansku skoro všetky vládne budovy a v meste a jeho okolí majú zriadené kontrolné stanovištia.

Niektoré ruské sily na ukrajinských hraniciach ostávajú

Rusko sťahuje väčšinu svojich vojakov z ukrajinských hraníc, avšak časť týchto síl tam „očividne mieni ostať“. V stredu to povedal vojenský veliteľ NATO generál Philip Breedlove. Podľa jeho slov ruské neoficiálne sily, proruské sily ako aj ruské financovanie je na východnej Ukrajine veľmi aktívne a „toto musí prestať“.

Americký generál tiež dodal, že všetky kroky Severoatlantickej aliancie na posilnenie jeho východoeurópskych členov budú v súlade s dohodou s Ruskom z roku 1997. Moskvu zároveň obvinil z porušenia paktu, „keď prekročila suverénnu hranicu a anektovala pod paľbou časť suverénnej krajiny“. Breedlove povedal, že NATO a jeho členovia zvažujú početné žiadosti o pomoc od Ukrajiny vrátane vojenskej pomoci.

Severoatlantická aliancia v utorok prvýkrát potvrdila, že ruské vojsko sa pravdepodobne „pomaly“ sťahuje na domovské základne. Námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov sa minulý piatok vyjadril, že zavŕšenie odsunu predpokladá „v priebehu niekoľkých dní“, zatiaľ čo v predošlom vyhlásení rezortu sa spomínal termín 1. júna. Počet vojakov rozmiestnených pozdĺž ukrajinskej hranice NATO odhadla na 40-tisíc. Oficiálnym dôvodom ich prítomnosti boli údajné vojenské cvičenia.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Oleksandr Turčynov #proruskí separatisti