Západ bije islamistov, jeho občania ho posilňujú

Moslim z relatívne bohatej rodiny, ktorý má isté psychické problémy a cíti sa sociálne izolovaný. To je podľa štúdie Londýnskej univerzity ideálny kandidát na to, aby ho zo Západu do svojich radov zlákali islamisti do Sýrie alebo Iraku.

26.09.2014 07:45
Sýria Foto: ,
Bojovníci Islamského štátu v meste Raqqa, ktoré je ich baštou.
debata (47)

Problémom zahraničných bojovníkov, ktorí stoja po boju Islamského štátu či Al-Kajdá, sa už zaoberala aj Bezpečnostná rada OSN. Zároveň pokračujú útoky na pozície IS.

Rezolúcia OSN hovorí o tom, že štáty by mali aktívne brániť zahraničným bojovníkom, aby sa pripojili k teroristickým skupinám. Norma sa vzťahuje na všetkých členov Organizácie Spojených národov a tomu by mali štáty prispôsobiť aj svoje zákony. Denník Washington Post však pripomína, že bude veľmi náročné postihnúť krajiny, ktoré by rezolúciu nedodržiavali.

"Potrebujeme kreatívnu a ucelenú politickú stratégiu v Sýrii aj inde, aby sme zastavili vlnu zahraničných teroristických bojovníkov,“ uviedol generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Podľa amerického prezidenta Baracka Obamu do Sýrie prišlo za posledné roky okolo 15-tisíc cudzincov z vyše 80 krajín sveta. Odborníci odhadujú, že možno až štvrtina z nich sú občania západných štátov.

Neznamená to, že úplne všetci sa pridali k najradikálnejším islamistickým skupinám. No problém narástol do netušených rozmerov. "Tento konflikt bude s veľkou pravdepodobnosťou charakterizovaný najvýraznejšou mobilizáciou zahraničných bojovníkov, akú sme kedy videli,“ vyhlásil pre denník Irish Times Peter Neumann, riaditeľ Centra pre výskum radikalizácie na King's College v Londýne.

Britský premiér David Cameron oznámil, že jeho krajina sa mieni zapojiť do leteckých útokov, preto na piatok zvolal rokovanie parlamentu. Londýn zároveň oznámil, že zatkol deviatich mužov s kontaktmi na zakázané islamistické skupiny. Údajne je medzi nimi aj známy radikálny kazateľ Anjem Choudhury.

Radikáli využívajú rôzne kanály na verbovanie mladých ľudí zo Západu, kde výrazný nástroj zohráva aj internet. "Máme prípady žien, ktoré odišli z domova a stali sa manželkami džihádistov, ale aj belochov bez moslimského zázemia, ktorí pomáhajú radikálom. Potrebujeme riešiť korene problému. Musíme mladých ľudí naučiť, ako zvládať pohyb v digitálnom prostredí a odmietnuť mýty o ideológii,“ uviedla pre denník Independent Erin Marie Saltmanová, odborníčka na extrémizmus z organizácie Quilliam.

Konflikt s islamistami

  • po potvrdení vraždy svojho občana Hervého Goudela islamistami v Alžírsku Paríž oznámil, že zvažuje letecké útoky proti radikálom v Sýrii, Francúzi sa už zapojili v Iraku
  • Američanom sa údajne podarilo zabiť Mušína al-Fadhlího, jedného z lídrov bunky Al-Kajdá Chorasán, ktorá vraj pripravovala útoky proti západným cieľom

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #Sýria #Irak #teroristi #islamisti #Islamský štát