V Kobani to vrie, islamisti obkľúčili Kurdov a útočia z viacerých strán

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS) sa snažia obkľúčiť kurdských bojovníkov v severosýrskom meste Kobani. Kurdi ich útoky, ktoré islamisti vedú z niekoľkých strán, odrážajú, majú však k dispozícii len ľahké zbrane. Navyše sa obávajú o osud civilistov, ktorí v meste zostali.

11.10.2014 17:17
Kobani, Kurdi, islamisti Foto: ,
O Kobani sa vedú tvrdé boje, islamisti mesto obkľúčili.
debata (26)

„Chceme, aby bol vytvorený koridor, ktorým by sme mohli civilistov evakuovať,“ vyhlásil jeden z kurdských obrancov mesta.

Sýrski aktivisti v piatok informovali, že radikáli ovládajú už 40 percent strategického mesta ležiaceho na hranici s Tureckom. Bitka o Kobani neustále pokračuje aj napriek leteckým úderom USA a ich spojencov. Koalícia útoky zamerala na pozície islamistov v tejto oblasti a snaží sa ich ofenzívu zastaviť. Tí však neustále dobývajú ďalšie časti mesta a na dobytých zónach vyvesili svoje čierne vlajky.

Islamisti dobyli „bezpečnostnú štvrť“

V piatok sýrska exilová organizácia SOHR oznámila, že radikáli dobyli tzv. bezpečnostnú štvrť – oblasť na východe Kobani, kde sa nachádzajú budovy miestnej administratívy a policajného veliteľstva. Podľa jedného z miestnych kurdských predstaviteľov k najtvrdším stretom dochádza momentálne v južnej a východnej časti mesta. Situácia v Kobani je podľa neho „zúfalá“, vyzval preto medzinárodné spoločenstvo a OSN o pomoc.

„Bránime mesto, ale máme len ľahké zbrane a oni majú ťažké zbrane,“ uviedol kurdský bojovník. Letecké údery vedené Američanmi podľa neho nie sú účinné. „Chceme, aby sa otvoril koridor pre civilistov. Ak sa islamisti dostanú do centra mesta, dôjde k masakru,“ dodal. (Viac v článku Dôjde k masakru? Islamisti postupujú, z Kobani už civilisti nemôžu utiecť)

Kurdskí bojovníci sa obávajú o osud civilistov

Podobne sa vyjadril pred pár dňami aj nový splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. V Kobani sa podľa neho stále nachádza 500 až 700 civilistov, najmä starších ľudí. De Mistura tiež varoval pred podobným scenárom, aký sa odohral v roku 1995 v bosnianskej Srebrenici, kde bosnianski Srbi zavraždili asi 8-tisíc moslimských mužov a chlapcov.

V Kobani žilo podľa oficiálnych štatistík asi 40-tisíc ľudí. V celej oblasti sa však nachádzali ďalšie desaťtisíce tzv. vnútorných utečencov, ktorí utiekli z iných častí krajiny. Okolie Kobani bolo totiž počas viac ako tri roky trvajúceho sýrskeho konfliktu dlho považované za relatívne stabilné. Z Kobani a jeho okolia utieklo v posledných týždňoch do susedného Turecka už viac ako 180-tisíc ľudí, prevažne Kurdov.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #islamisti #Kurdi #Islamský štát #Kobani