Izrael odmieta zapojenie Palestíny v Medzinárodnom trestnom súde

Palestína sa začlení do jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu (ICC) 1. apríla, oznámil v noci na stredu generálny tajomník OSN Pan Ki-mun na webovej stránke OSN citovanej agentúrou AP.

07.01.2015 13:53
Nentanjahu Foto:
Kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua (na snímke) kritizoval smerovanie Palestíny k Medzinárodnému trestnému súdu.
debata (17)

„Štatút začne platiť pre štát Palestína 1. apríla 2015,“ oznámil šéf OSN. Pre Palestínčanov to znamená dosiahnutie cieľa, o ktorý sa už dlhšie usilovali – možnosť žalovať a stíhať Izrael za vojnové zločiny na okupovaných palestínskych územiach na západnom brehu Jordánu ako aj v pásme Gazy. Viacerí pozorovatelia pritom upozorňujú, že platiť to však bude aj opačne. Medzinárodný súd sa bude môcť zaoberať aj násilnosťami radikálneho palestínskeho krídla. Hlavne z hnutia Hamas. Izrael je však proti palici s dvoma koncami.

„Zo strany Palestínčanov ide o jednostranný krok, ktorý podkopáva úsilie o mierový dialóg medzi Izraelom a Palestínčanmi,“ reagoval v oficiálnom vyhlásení izraelský kabinet premiéra Benjamina Netanjahua v posledný deň minulého roku. Palestínsky líder Mahmud Abbás vtedy podal oficiálnu žiadosť o pripojenie k tzv. Rímskemu štatútu, ktorý je nevyhnutným predpokladom pre začlenenie Palestíny do štruktúry ICC.

Smerovanie Ramalláhu potvrdené Pan Ki-munom tvrdo kritizovali aj USA, ktoré, ako pripomína agentúra DPA, rovnako ako Izrael nie sú signatárom ICC.

Konkrétna reakcia izraelského politického vedenia na krok Palestínčanov nedala na seba dlho čakať. Ešte pred spomínaným oznámením šéfa OSN zmrazil Jeruzalem finančné príspevky z daní Palestínčanov, ktoré mesačne predstavujú 125 miliónov dolárov (viac ako 104 miliónov eur) a z ktorých sa financuje vláda v Ramalláhu. (Viac v článku Izraelská vláda zmrazí peniaze pre Palestínčanov.) Podľa väčšiny pozorovateľov ide však o neprípustný kolektívny trest, ktorý musel verbálne odsúdiť aj Washington. Podľa neho je však palestínska účasť v ICC „kontraproduk­tívna“.

Izraelčania sú otvorene kritickí. „Palestínčania sa vydali po ceste konfrontácie. Ibaže Izrael nepripustí možnosť, aby Medzinárodný trestný súd súdil izraelských vojakov,“ potvrdil zatiaľ nemenný postoj premiér Benjamin Netanjahu na jednom z prvých zasadaní kabinetu v tomto roku.

Počas pokračujúcej politickej prestrelky ostáva v pozadí skutočnosť, podľa ktorej začlenie do jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu ešte neznamená automatické začatie vyšetrovania. „Konkrétne rozhodnutie prijíma prokurátor podľa presne určených procedúr,“ pripomenuli aj v ICC.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #ICC #Medzinárodný trestný súd #Rímsky štatút