Hollande a Merkelová majú návrh na riešenie konfliktu na Ukrajine

Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová prileteli vo štvrtok do Kyjeva s novým návrhom riešenia ukrajinskej krízy. Rokovanie s prezidentom Petrom Porošenkom sa začalo s oneskorením a podľa agentúry TASS, na rozdiel od pôvodného zámeru, nepočíta so žiadnym vyhlásením. V piatok potom odídu Hollande a Merkelovou do Moskvy na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

05.02.2015 13:00 , aktualizované: 20:17
François Hollande, Angela Merkelová Foto: ,
François Hollande a Angela Merkelová ohlásili iniciatívu na vyriešenie konfliktu na Ukrajine.
debata (271)

Pri oboch návštevách sa bude hovoriť o zastavení násilia na východe Ukrajiny, informovali Hollande a hovorca Merkelovej. Hollande na tlačovej konferencii poznamenal, že Francúzsko nie je naklonené vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie.

„Spoločne s Angelou Merkelovou sme sa rozhodli prevziať novú iniciatívu,“ vyhlásil francúzsky prezident. „Prídeme s novým návrhom, ako konflikt vyriešiť,“ dodal s tým, že tento návrh je založený na rešpektovaní ukrajinskej územnej celistvosti.

V rovnakom čase existenciu novej mierovej iniciatívy potvrdil úrad nemeckej kancelárky. „Vzhľadom na vyhrotenie násilia v posledných dňoch sa kancelárka a prezident Hollande rozhodli zvýšiť svoje úsilie, ktoré trvá už mesiace, o nájdenie mierového riešenia situácie na východe Ukrajiny,“ uviedol kancelárkin hovorca Steffen Seibert.

Boje na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla vyžiadali už viac ako 5 000 obetí.

Cesta do Kyjeva a do Moskvy by podľa Hollandea mala priniesť novú dohodu o vyriešení konfliktu, ktorá bude prijateľná pre všetky strany. „Pracovali sme s Angelou Merkelovou na tom texte niekoľko dní … na texte, ktorý bude prijateľný pre všetkých,“ uviedol prezident. Varoval tiež pred rizikami ďalšej eskalácie konfliktu. „V tomto okamihu sme vo vojne. A je to vojna, ktorá by sa mohla stať vojnou totálnou,“ vyhlásil Holland.

V čase, keď sa do Kyjeva chystajú odcestovať Angela Merkelová a François Hollande, prichádza do ukrajinskej metropoly aj americký minister zahraničných vecí John Kerry (viac v článku Kerry sľúbil Ukrajine miliardový úver, ak budú reformy). V Kyjeve bude rokovať o možnej americkej podpore ukrajinskej vláde v boji proti proruským separatistom. S prezidentom Porošenkom nude hovoriť aj o Porošenkovej výzve, aby štáty NATO poslali Ukrajine zbrane. (Čítajte viac v článku Pošlite Kyjevu zbrane, vyzýva Porošenko štáty NATO). Hovorca Bieleho domu Josh Earnest však už na začiatku tohto týždňa uviedol, že Spojené štáty ukrajinskej armáde zbrane neposkytnú a naďalej sa usilujú o diplomatické riešenie ukrajinskej krízy.

Iniciatíva Francúzska a Nemecka má podporu EÚ a NATO

Najnovšia diplomatická iniciatíva Francúzska a Nemecka v ukrajinskej kríze má podporu Severoatlantickej aliancie i Európskej únie. Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberg je situácia na východe Ukrajiny veľmi vážna a to len podporuje význam prípadného dosiahnutia dohody. Šéfka úniovej diplomacie Federica Mogheriniová uviedla, že podporuje všetky iniciatívy vedúce k politickému riešeniu východoukrajinského konfliktu.

Cesta oboch štátnikov ide podľa Mogheriniovej rovnakým smerom ako snaha EÚ o nájdenie politického riešenia konfliktu. „EÚ je jednotná v názore na potrebu využitia všetkých dostupných možností pre politické riešenie, od tlaku po pokračujúci dialóg,“ dodala vo vyhlásení pre médiá.

„Situácia na východe Ukrajiny je veľmi vážna. Boje sú intenzívnejšie, viac ľudí zomiera, umierajú civilisti,“ pripomenul vo štvrtok Stoltenberg novinárom na tlačovej konferencii v rámci rokovania ministrov obrany NATO v Bruseli. „Preto vítam a silne podporujem túto iniciatívu,“ uzavrel generálny tajomník NATO.

Stoltenberg zároveň zopakoval, že Rusko posilňuje svoju podporu separatistov ako ľudskými silami, tak vybavením či výcvikom. Moskva podobné obvinenia zo strany Západu opakovane popiera.

Diplomati EÚ vo štvrtok schválili rozšírenie zoznamu osôb a firiem z Ruska a východu Ukrajiny, ktoré majú kvôli kríze zmrazený majetok a zakázaný vstup do únie. Mená nezverejnili. (Čítajte: Únia kvôli Ukrajine pridá na sankčný zoznam 19 osôb).

Ministri obrany NATO vo štvrtok v reakcii na ruský postup v ukrajinskej kríze rozhodnú o posilnení a väčšej akcieschopnosti aliančných síl rýchlej reakcie.

271 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Francois Hollande #Petro Porošenko