Vnútri gréckej strany SYRIZA vznikli spory pre ústup eurozóne

Vo vedení gréckej vládnej strany SYRIZA v piatok údajne vypukli rozpory kvôli vývoju vyjednávania Atén s krajinami eurozóny o podmienkach predĺženia medzinárodnej úverovej pomoci Grécku. Podľa ľavého krídla tejto pomerne ostro ľavicovej strany vláda svojimi avizovanými ústupkami zrádza predvolebné sľuby, ktoré naznačovali voličom koniec úspornej politiky a revíziu štrukturálnych reforiem, informoval na svojom serveri grécky týždenník To Vima.

20.02.2015 21:00
Grécko, Alexis Tsipras, Syriza, voľby,... Foto: ,
Alexis Tsipras, líder strany SYRIZA.
debata (4)

Napätie vo vnútri strany začalo silnieť už pred niekoľkými dňami, keď napriek tvrdým výrokom premiéra Alexisa Tsiprasa a ministra financií Janisa Varufakisa začali Atény vykazovať známky ochabovania v konfrontácii s nekompromisnou eurozónou na čele s Nemeckom.

Hoci sa v Grécku hovorí o úplne novej dohode a o tom, že doterajší program je mŕtvy, stále viac opozičných politikov upozorňuje na to, že nakoniec Grécko bude postupovať vo vyjazdených koľajach.

Šéf gréckych komunistov Dimitris Kutsumbas využil príležitosť k ostrému útoku proti kabinetu. „Všetko, čo počujeme od vlády o konci programu (úverovej pomoci) … sú len iné pekné slová,“ vyhlásil pred svojimi spolustraníkmi.

Komunisti požadujú grécky odchod z eurozóny a neskôr aj z Európskej únie. Vo voľbách dostali 5,5 percenta hlasov a v parlamente sú zastúpení 15 poslancami.

Prakticky rovnaký názor sa vraj ozýva aj zo straníckeho sekretariátu strany SYRIZA; podľa neho by sa o novej dohode s eurozónou malo hlasovať v referende, alebo by sa mali usporiadať nové parlamentné voľby.

SYRIZA vznikla v roku 2004 pôvodne ako aliancia ľavicových aj radikálne ľavicových subjektov, takže združuje činiteľov s pomerne širokou škálou názorov, od stúpencov opätovného znárodňovania po zástancov klasickej trhovej ekonomiky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #eurozóna #Syriza