Agresívni demonštranti rozbili aj okná na detskej nemocnici v Paríži

Francúzska polícia v utorok zadržala 58 agresívnych účastníkov celoštátneho dňa protestov v Paríži. Pri potýčkach bolo zranených najmenej 27 policajtov a 11 demonštrantov, informovala televízia i-Télé.

15.06.2016 10:31
Paríž, protesty Foto: ,
Demonštranti počas stretov s políciou v Paríži.
debata (49)

Od davu odborárov, ktorí sa v utorok popoludní zišli v Paríži na protest proti zmenám v zákonníku práce, sa krátko po začiatku akcie oddelila skupina vyše 300 osôb. Tie sa vydali na pochod inou trasou a počas neho podpálili tri autá, ničili mestský mobiliár, vyrabovali jednu samoobsluhu a rozbili sklené výplne viacerých obchodov, reštaurácií a barov.

Polícia bola nútená pri zásahu použiť slzotvorný plyn a vodné delá, spresnil na svojej webovej stránke denník Nouvelle République.

Najväčšie pobúrenie spôsobilo rozbitie skiel na detskej nemocnici Necker. Ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová informovala, že okná boli rozbité na operačných sálach, kde sa práve operovalo. Celú situáciu označila za šokujúcu.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve uviedol, že konanie agresívnych demonštrantov je neprijateľné. Uviedol tiež, že nebude tolerovať násilie namierené voči policajtom. „V horde násilníckych demonštrantov sme počuli ľudí kričať ‚Čo policajt, to guľka‘ alebo ‚Policajti, Francúzsko vás nenávidí‘,“ povedal Cazeneuve, podľa ktorého sú tieto vyhrážky obzvlášť poburujúce po pondelkovej vražde dvojice policajtov v Magnanville pri Paríži. Dodal, že dieťa zavraždeného páru je hospitalizované práve v nemocnici Necker. Vedenie nemocnice podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Pravicoví politici výtržnosti tiež odsúdili, ale obvinili aj vládu, že proti násilníkom nezasahuje.

Na demonštrácii v Paríži sa v utorok podľa organizátorov zúčastnilo 125-tisíc ľudí. Ministerstvo vnútra ráno informovalo, že podľa odhadov polície ulicami Paríža pochodovalo 75 – 80-tisíc ľudí. Na demonštráciách zvolaných v regiónoch sa zúčastnilo asi 50-tisíc ľudí. Polícia tam zadržala 15 osôb, spresnil hovorca rezortu Pierre-Henry Brandet.

Premiér neodstúpi, účasť na štrajkoch pozvoľna klesá

Francúzsky premiér Manuel Valls znovu odmietol ustúpiť od plánovanej reformy pracovného práva a vyzval najodbojnejšiu odborovú organizáciu CGT, aby prestala organizovať masové manifestácie. Šéf francúzskej vlády sa tak vyjadril deň po pouličných protestoch v Paríži sprevádzaných násilím, ktoré si vyžiadalo desiatky zranených a zatknutých.

Valls zároveň upozornil, že úrady síce nemôžu demonštrácie zakazovať, ale môžu prijať rázne protiopatrenia. Premiér v reakcii na agresívych demonštrantov zdôraznil, že nie je možné tolerovať, aby sa „tieto hanebnosti vymkli kontrole“. „Ujmeme sa svojej zodpovednosti,“ dodal Valls.

Úrady už využívajú stále platnosť výnimočného stavu zavedeného po teroristických útokoch na to, aby napríklad zakazovali účasť na demonštráciách takzvaným rizikovým osobám. Opatrenie sa týka asi 130 ľudí evidovaných políciou.

Reformu pracovného práva už schválilo Národné zhromaždenie a teraz ju prerokúva Senát. Utorkové demonštrácie sprevádzané štrajkami boli deviate na celoštátnej úrovni v rámci boja proti podobe nového zákonníka práce. Odbory, podľa ktorých reforma neprijateľne zvýhodňuje zamestnávateľa na úkor zamestnancov a oslabuje postavenie pracujúcich, oznámili, že ďalšie demonštrácie a štrajky po celom Francúzsku plánujú na 23. a 28. júna.

Účasť na protestných akciách a štrajkoch však pozvoľna upadá, čo vzbudzuje vo vláde nádeji, že nakoniec svoj projekt ustojí.
49 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Paríž #demonštranti