Svetoví politici odsudzujú útok vo francúzskom Nice

Svetoví politici odsúdili útok vo francúzskom Nice a dali najavo zármutok a súcit s obeťami, ich blízkymi i celému Francúzskuom. Útočník, ktorý nákladným vozidlom vošiel do davu, zabil vo štvrtok večer najmenej 84 ľudí a viac ako stovku zranil.

15.07.2016 07:37 , aktualizované: 10:45
debata (28)

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že Európa i svet stoja v tejto ťažkej chvíli po boku Francúzska. „Je to tragický paradox, že obeťami útoku sú ľudia oslavujúci slobodu, rovnosť a bratstvo,“ vyhlásil Tusk s odkazom na to, že k útoku došlo počas oslavy Dňa pádu Bastily.

„Budeme jednotne stáť po boku rodín obetí, francúzskych občanov a vlády v boji proti násiliu a nenávisti,“ dodal Tusk, ktorý je rovnako ako rad ďalších politikov na európsko-ázijskom summite v Mongolsku.

Čínsky premiér Li Kche-čchiang vyjadril sústrasť obetiam a vyhlásil, že jeho krajina bude bojovať proti akejkoľvek forme terorizmu.

Americký minister zahraničia John Kerry, ktorý bol vo štvrtok na návšteve Francúzska, označil útok za „desivý“ a vyhlásil, že bol pyšný, že stál po boku francúzskych politikov na oslavách Dňa pádu Bastily.

Prezident Barack Obama útok odsúdil už skôr počas noci, keď ho označil za zrejmý teroristický čin.

Sústrasť Francúzom dal najavo aj nový britský minister zahraničia Boris Johnson. „Som šokovaný a zarmútený desivými udalosťami v Nice a hroznou stratou životov,“ napísal na twitteri.

Na útoky zareagoval aj slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý uviedol, že je šokovaný a rozhorčený neľudským útokom. „Je to hrozná tragédia pre mesto aj všetkých zasiahnutých, vyjadrujem preto moju úprimnú sústrasť pozostalým a silnú solidaritu s Francúzskom,“ napísal Lajčák.

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová: „Hovoríme jedným hlasom: nenecháme sa zastrašiť. Nedovolíme teroristom podkopať hodnoty rovnosti a demokracie, ktoré sú základom nášho spôsobu života“.

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump: „Je to vojna, v ktorej čelíme ľuďom bez uniforiem… Žijeme v úplne inom svete, v ktorom sa nerešpektuje právo a poriadok… Musí sa to riešiť veľmi tvrdo.“

Nemecká kancelárka Angela Merkelová: „Nemecko je v boji proti terorizmu na strane Francúzska. Som pevne presvedčená, že napriek ťažkostiam v tomto boji zvíťazíme“.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev: „Európa a Ázia sa musia spojiť v boji proti terorizmu. Teroristi a tí, čo ich podporujú, rozumejú len reči násilia a tú musíme (voči nim) používať“.

Hovorca Svätej stolice Federico Lombardi: „Tým najostrejším spôsobom odsudzujeme akúkoľvek formu vražedného šialenstva, nenávisti, terorizmu a útokov voči mieru.“

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu: „Hlboko zdieľame bolesť francúzskeho ľudu… Budeme pokračovať v boji proti teroristom. Terorizmus je predovšetkým znásilnením humanity a univerzálnych hodnôt.“

Maďarský prezident János Áder: „Tento zákerný atentát posilňuje naše spoločné presvedčenie, že… musíme urobiť všetko pre to, aby životy mierumilovných ľudí nemohli nikde ohrozovať sily teroru a ničenia“.

Miloš Zeman, prezident ČR, na svojom facebookovom profile: „V súvislosti s terorom vo francúzskom Nice vyjadrujem hlbokú ľútosť a sústrasť rodinám obetí. Ide už o celú sériu týchto útokov, ktorá by mala viesť k rozhodnejšiemu postupu proti teroristom.“

Kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh: „(Útok z Nice) je v rozpore s učením všetkých náboženstiev a s všeľudskými hodnotami. Podporujeme všetky bezpečnostné opatrenia, ktoré Francúzsko príjme na ochranu pred terorizmom.“

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nice #teror v Nice