Pápež František sa opäť ospravedlnil za zneužívanie, v Írsku sa aj protestovalo

Pápež František uzavrel omšou pod holým nebom v dublinskom parku Svetové stretnutie rodín, pri ktorého príležitosti tento víkend po prvý raz zavítal do Írska. Počas omše pápež znovu požiadal o odpustenie za sexuálne zneužívanie maloletých, ktorého sa dopúšťali v minulých desaťročiach predstavitelia katolíckej cirkvi v Írsku a ktoré cirkev dlho prehliadala. Aj dnes sa v krajine konali demonštrácie za potrestanie týchto zločinov.

26.08.2018 15:10 , aktualizované: 20:20
pápež, írsko Foto: ,
Pápež chráni pedofilných kňazov, znie text na jednom z plagátov na demonštrácii za potrestanie tých, ktorí sexuálne zneužívali deti.
debata (8)

Na pápežovej omši sa zúčastnilo podľa BBC asi 200-tisíc ľudí, očakávalo sa pritom až pol milióna účastníkov. Podľa BBC môže byť za nízkou účasťou zlé počasie, ale aj pošramotená povesť cirkvi v posledných rokoch či zmena írskej spoločnosti, ktorá už nie je tak konzervatívna ako v minulom storočí. Keď hlavu katolíckej cirkvi hostilo Írsko naposledy v roku 1979, prišlo na omšu Jána Pavla II. na to isté miesto 1,5 milióna ľudí.

Dav ľudí, ktorí sa zhromaždili vo Phoenix Parku... Foto: TASR/AP, Liam McBurney
Írsko Vatikán pápež návšteva Dav ľudí, ktorí sa zhromaždili vo Phoenix Parku v Dubline, kde pápež František odslúži omšu na záver Svetového stretnutia rodín počas svojej dvojdňovej návštevy Írska.

„Žiadame o odpustenie za všetky zneužívania, ktoré sa stali v rôznych inštitúciách, vedených mužskými aj ženskými rádmi,“ uviedol pápež na omši. Už dopoludnia požiadal o odpustenie veriacich v pútnickom mieste Knock, kde okrem iného povedal, že na zabezpečenie „pravdy a spravodlivosti“ pre obete sú potrebné „pevné a rozhodné“ kroky. Podľa agentúry AFP sa od roku 2002 prihlásilo 14 500 ľudí, ktorí sa v mladosti stali obeťami zneužívania predstaviteľmi cirkvi v Írsku.

Pápež František v mariánskej svätyni v meste... Foto: SITA/AP, Ciro Fusco
Ireland Pope Pápež František v mariánskej svätyni v meste Knock.

Kým pápež slúžil omšu v dublinskom parku, vyšlo do ulíc metropoly Dublinu niekoľko tisíc ľudí s transparentmi „Pravda, spravodlivosť, láska“ či „Pápež chráni pedofilných kňazov“. Ľudia došli v sprievode k miestu, kde predtým stáli takzvané Magdalénske práčovne. Tie prevádzkovali katolícke rady v minulom storočí a pracovali v nich ženy zavrhnuté vtedajšou spoločnosťou. Podľa niekoľko rokov starej vyšetrovacej správy v nej boli porušované ľudské práva.

Protest v uliciach Dublinu. Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
pápež, írsko Protest v uliciach Dublinu.

Asi tisícka ľudí sa zišla v meste Tuam, aby si pripomenula takmer 800 detí, ktoré pred viac ako polstoročím zomreli v tamojšom katolíckom sirotinci aj pre zanedbanú starostlivosť a podvýživu. Ich hromadný hrob sa našiel vlani.

Zneužívanie maloletých kňazmi a zakrývanie týchto zločinov časti cirkevných predstaviteľov sa stalo hlavnou témou pápežovej dvojdňovej návštevy Írska. V sobotu sa pápež tiež stretol v súkromí s ôsmimi obeťami sexuálneho obťažovania, podobne to urobil tento rok v januári v Čile a v roku 2015 v americkej Filadelfii.

Pápež začal návštevu Írska v sobotu stretnutím s írskym prezidentom Michaelom Danielom Higginsom a premiérom Leom Varadkarom. Už na úvod označil zneužívanie za hanebné a pobúrenie zo zlyhania cirkvi za oprávnené. Premiér pápeža požiadal, aby premenil slová na činy a pomohol zabezpečiť spravodlivosť pre obete týchto činov.

Britský server BBC priniesol v súvislosti s návštevou štatistiku, podľa ktorej sa ku katolíckemu vyznaniu v 80. rokoch minulého storočia v Írsku hlásilo 93 percent obyvateľov. Podľa poslednej štatistiky z roku 2016 sa k tejto viere hlási asi 78 percent ľudí v krajine. O zmene írskej spoločnosti svedčia aj dve nedávne referenda. Tento rok Íri schválili legalizáciu interrupcií a v roku 2015 sa vyslovili za homosexuálne sobáše.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #zneužívanie detí kňazmi