Silné búrky udreli cez noc v Rakúsku a v Taliansku, majú jednu obeť

Silné búrky sprevádzané lejaky, ktoré zasiahli v noci na dnes severné a stredné Taliansko vrátane Ríma a tiež južné a východné Rakúsko, spôsobili vážne škody a vyžiadali si jednu obeť. Varovanie pred výnimočnými zrážkami naďalej platí podľa serveru meteoalarm.com v severnej oblasti Jadranského mora a v centrálnom Taliansku v okolí Ríma. Nižší stupeň výstrahy platí pre severné Taliansko, západné Chorvátsko, severozápad Rakúska a juhovýchod Francúzska.

28.07.2019 10:43
debata

V okolí Ríma udrela búrka v noci na dnes, napísal web denníka La Repubblica. V meste Fiumicino v blízkosti medzinárodného letiska Leonarda Da Vinciho, ktoré obsluhuje taliansku metropolu, odniesol silný víchor malé osobné auto aj s vodičkou niekoľko desiatok metrov z cesty do blízkeho kanála. Žena nehodu neprežila.

Letisko pri Fiumicine muselo na niekoľko hodín prerušiť prevádzku, jedna z jeho dráh je stále uzavretá. V okolí mesta spôsobil živel rozsiahle škody. „Vyzerá to tu ako po vojne,“ uviedol starosta mesta Esterino Montini.

Škody a záplavy hlási tiež Rím, kde museli hasiči evakuovať obyvateľov jedného z domov, keď voda zatopila pivnicu budovy. Záplavy tiež narušili prevádzku metra, kvôli vode v tuneloch museli byť dočasne uzavreté dve stanice.

Búrky spôsobili škody aj v Štajersku, Korutánsku a v Burgenlande, informovala agentúra APA. V Štajersku bolo podľa rádia ORF v sobotu v noci v pohotovosti vyše 1 000 hasičov. Živel vyvracal stromy a zničil strechy, ktoré museli hasiči rýchlo zabezpečiť, pretože meteorológovia predpovedajú v oblasti ďalšie silné búrky.

Na niektorých miestach padali krúpy o veľkosti tenisových loptičiek. Búrky podľa médií spôsobili škody na poľnohospodárskej úrode vo výške asi troch miliárd eur, zničili takisto aj skleníky.

V Tirolsku zablokovali popadané stromy a zosuvy sutín niekoľko ciest, na ich uvoľnení pracovali desiatky hasičov. Rakúsko nehlási žiadnych mŕtvych ani zranených.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Nemecko #Francúzsko #Rakúsko #búrka