Izrael vydal 700 stavebných povolení pre Palestínčanov

Izraelskí ministri udelili pomerne neobvyklé stavebné povolenia pre 700 nových domov Palestínčanov v časti okupovaného územia na západnom brehu Jordánu. Vláda ďalej povolila výstavbu 6000 nových domov pre izraelských osadníkov. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa židovského štátu o tom v stredu informovala agentúra AFP.

31.07.2019 12:10
Izrael / Palestína / Byty / Obydlia / Foto: ,
Buldozér búra jeden z domov v palestínskej osade Sur Baher neďaleko východného Jeruzalema 22. júla 2019.
debata

Zdroj AFP potvrdil jednomyseľné rozhodnutie bezpečnostného kabinetu premiéra Benjamina Netanjahua, ku ktorému došlo v utorok večer počas rokovania za zatvorenými dvermi.

Agentúra AP upozornila, že sa tak stalo krátko pred tohtotýždňovou očakávanou návštevou zaťa prezidenta USA Donalda Trumpa a zároveň poradcu Bieleho domu pre Blízky východ Jareda Kushnera v regióne.

Podľa AFP nebolo bezprostredne jasné, či pôjde výlučne o nové stavby, alebo o také, ktoré už stoja a dostanú spätné schválenie.

Povolenia sa vzťahujú na tzv. oblasť C, ktorá tvorí viac než 60 percent západného brehu Jordánu a spadá úplne pod kontrolu Izraela. Ide o palestínske územia, ktoré by v súlade s prípadnou dohodou o dvojštátnom riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu mali byť súčasťou budúceho palestínskeho štátu. Izrael vydáva povolenia na výstavbu pre Palestínčanov v tejto oblasti len zriedka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #výstavba bytov