USA formálne opúšťajú zmluvu s Ruskom o raketách

Spojené štáty formálne opúšťajú americko-sovietsku dohodu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) z roku 1987, ktorá výrazne obmedzovala jadrové arzenály oboch krajín. Jej vypovedanie s polročnou lehotou oznámil Washington tento rok vo februári po obvinení, že Moskva dohodu porušuje. V lete dekrét o odstúpení od zmluvy podpísal aj ruský prezident Vladimir Putin.

02.08.2019 07:22 , aktualizované: 13:45
debata (50)

Dohoda INF signatárom zakazuje výrobu, skúšky a rozmiestňovanie pozemných rakiet a striel s plochou dráhou letu s doletom od 500 do 5 500 kilometrov; obmedzenie sa týka aj odpaľovacích zariadení. Vlani v októbri americký prezident Donald Trump oznámil zámer zmluvu vypovedať, pretože Rusko vývojom nových zbraní dohodu porušuje.

Podľa Bieleho domu ide o ruskú raketu novátor 9M729, ktorej dolet pri ruských testoch presiahol povolených 500 kilometrov, zatiaľ čo Moskva uvádza, že strela má dolet 480 kilometrov. Moskva naopak z porušovania zmluvy INF obviňuje americký Pentagon.

Putin už vo februári povedal, že jeho krajina na krok Washingtonu odpovie rovnako, teda od dohody tiež odstúpi a začne vývoj nových rakiet. Stalo sa tak v júli, keď rezolúciu o odstúpení od zmluvy schválil ruský parlament a podpísal prezident Putin.

Zmluva INF nie je medzi ruskými generálmi príliš populárna. Vyčítajú vtedajšiemu sovietskemu vedeniu, že bola zle dojednaná, je nespravodlivá a pre Moskvu nevýhodná. Po jej vypovedaní sú podľa nedávneho vyhlásenia ruského ministerstva obrany „nové rakety pripravené na nasadenie v Európe“. Dôjde vraj k tomu v prípade, že Spojené štáty rozmiestnia v Európe svoju raketovú výzbroj.

Koniec zmluvy INF znamená, že medzi Ruskom a USA zostáva v platnosti už len jedna odzbrojovacia dohoda, zmluva START o strategických útočných zbraniach. Vypršať má o dva roky a jej ďalší osud je neistý.

NATO obvinilo Rusko

Štáty Severoatlantickej aliancie obvinili v piatok Moskvu z ukončenia platnosti Zmluvy. Aliancia týmto vyhlásením podporila Spojené štáty.

„Zodpovednosť za zánik zmluvy nesie výhradne Rusko. Je nám ľúto, že Rusko nepreukázalo žiadnu ochotu a ani vôľu podniknúť kroky k tomu, aby sa vrátilo k dodržiavaniu medzinárodných štandardov,“ uviedli predstavitelia Aliancie vo svojom vyhlásení.

„Situácia, keď Spojené štáty v plnej miere dodržiavajú zmluvu a Rusko nie, nie je udržateľná,“ dodali.

NATO sa v tejto súvislosti vyjadrilo aj k pozemným riadeným strelám 9M729. „Dohodli sme sa na vyváženom, koordinovanom a obranne ladenom balíku opatrení, aby sme zabezpečili to, že odstrašujúce a obranné spôsobilosti NATO ostanú zachované,“ uviedli predstavitelia Aliancie.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v súvislosti s ukončením zmluvy INF zdôraznil, že Aliancia si „neželá nové preteky v zbrojení a neplánuje rozmiestniť v Európe pozemné rakety s jadrovými hlavicami“.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donald Trump #Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu