Misia OSN v Afganistane konštatuje nárast počtu civilných obetí

V júli prišlo v dôsledku pretrvávajúcej vojny v Afganistane o život alebo bolo zranených viac ako 1 500 civilistov. Vyplýva to z novej správy Asistenčnej misie OSN v Afganistane (UNAMA), z ktorej v sobotu citovala agentúra DPA.

03.08.2019 12:51
Afganistan kabul Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Ide o najvyšší počet civilných obetí tohto konfliktu zdokumentovaných v jednom mesiaci od začiatku tohto roka, rovnako ako aj najvyšší počet obetí za jediný mesiac od mája 2017.

OSN v správe upozornila najmä na prudký nárast obetí v radoch civilistov v dôsledku nárastu útokov militantov v mestských oblastiach na vojenské zariadenia. Podľa UNAMA trhaviny nastražené na ceste usmrtili viac ako 50 percent obetí.

UNAMA správu zverejnila niekoľko hodín pred tým, ako sa v katarskej metropole Dauha malo začať rozhodujúce kolo rozhovorov medzi Spojenými štátmi a predstaviteľmi militantného hnutia Taliban, zameraných na ukončenie už 17 rokov trvajúcej vojny v Afganistane.

Osobitný splnomocnenec generálneho tajomníka OSN pre Afganistan Tadamiči Jamamoto vyzval všetky strany ozbrojeného konfliktu v krajine, aby nezvyšovali útoky v domnienke, že si počas zmienených rozhovorov zabezpečia silnejšiu pozíciu.

Afganské militantné hnutie Taliban pokračuje v takmer každodenných akciách namierených proti vládnym objektom a afganským bezpečnostným zložkám, pri ktorých často zrania či zabijú aj civilistov, dodáva agentúra AP.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban