India si tesne pripúta Kašmír. Vzbúria sa moslimovia?

Indická vláda hinduistického nacionalistu Naréndru Módího sa rozhodla zrušiť osobitný autonómny status severoindického štátu Džammú a Kašmír. Opatrenie, ktoré má sporný región výraznejšie primknúť k Dillí, predstavuje najväčšiu zmenu pre Kašmír za posledných sedemdesiat rokov.

05.08.2019 10:03 , aktualizované: 18:38
debata (1)

Podľa kritikov to v tejto nepokojnej prevažne moslimskej oblasti môže vyvolať nové násilnosti. Napätie sa vyostrilo aj medzi Indiou a Pakistanom, susednými nukleárnymi mocnosťami, ktoré o Kašmír v minulosti viedli tri vojny.

„India hrá nebezpečnú hru, ktorá bude mať vážne dôsledky pre regionálny mier a stabilitu,“ citoval portál BBC šéfa pakistanskej diplomacie Šáha Mahmúda Kurešiho.

Indický minister vnútra Amit Šáh v parlamente oznámil, že prezidentským dekrétom sa zruší platnosť článku ústavy, na základe ktorého mal štát Džammú a Kašmír vlastný základný zákon, svoju vlajku a tiež nezávislosť vo všetkých sférach s výnimkou zahraničnej politiky, obrany a komunikácií.

Autonómny status, platný od roku 1949, zakazoval Indom z iných častí krajiny kupovať v Kašmíre pôdu, trvale sa tam usadiť či zastávať posty v miestnej správe. Tieto opatrenia mali zabrániť tomu, aby jediný prevažne moslimský štát Indie zaplavili hinduisti zo zvyšku Indie.

Šáh ďalej oznámil, že vláda sa rozhodla rozdeliť doterajší štát na dve zväzové teritóriá – Džammú a Kašmír, ktoré bude mať svoj zákonodarný zbor, a prevažne budhisticý Ladak, ktorý bude spravovaný priamo centrálnou vládou v Dillí.

Vláda pred oznámením rozmiestnila v Kašmíre tisíce vojakov. Turistov požiadala, aby oblasť opustili. Prerušené boli telefónne a internetové služby.

Bývalá premiérka štátu Džammú a Kašmír Mehbuba Muftiová varovala, že po zrušení špeciálneho štatútu Kašmíru sa tam India fakticky stane okupačnou mocou. „Je to najtemnejší deň indickej demokracie. Jednostranné rozhodnutie vlády je protizákonné a protiústavné,“ poznamenala na twitteri politička, ktorá rovnako ako viacerí ďalší miestni politici skončila včera v domácom väzení.

Pri rozdelení indického subkontinentu v roku 1947 sa očakávalo, že kniežatsvo Džammú a Kašmír, tak ako ostatné prevažne moslimské regióny, sa pripojí k Pakistanu alebo sa osamostatní. Miestny hinduistický maharadža, ktorý si pôvodne želal nezávislosť, sa však napokon rozhodol pre pripojenie k Indii výmenou za jej vojenskú pomoc proti invázii ozbrojencov z Pakistanu. Prvá vojna sa skončila v januári 1949, pričom Kašmír je odvtedy líniou prímeria rozdelený na indickú a pakistanskú časť.

Hinduistickí nacionalisti z Indickej ľudovej strany premiéra Módího zrušenie osobitného postavenia Kašmíru včlenili do svojho programu, s ktorým pred štvrťrokom opätovne vyhrali voľby.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #India #kašmír