Luxembursko chce legalizovať marihuanu

Nie je prvou krajinou v EÚ, kde medicínske užívanie marihuany alebo pár jej gramov pre osobnú potrebu sa nepovažuje za trestný čin. Luxembursko chce ísť však ďalej. Podobne ako Kanada chce marihuanu – jej predaj a kúpu - úplne legalizovať.

07.08.2019 18:12
debata (40)

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva, ktoré už na jar avizovalo prípravu príslušného zákona, predpokladá, že nová legislatíva by mohla byť schválená do dvoch rokov.

Jedným z hlavných stúpencov úpravy zákona je minister zdravotníctva Étienne Schneider. Argumentuje aj tým, že mladí, ktorí si zohnali marihuanu na čiernom trhu, sa takto kontaktujú s drogovými dílermi, ktorí predávajú cannabis neznámej kvality. Zároveň sa tak dostávajú do potenciálneho kontaktu s nebezpečnými drogami. "Táto politika za uplynulých vyše 50 rokov nefungovala,“ povedal pre portál Politico minister Schneider. "Všetko zakázané je pre mladých len zaujímavejšie,“ do­dal.

Legalizácia cannabisu si však vyžaduje viac ako len jej označenie za legálnu látku. Okrem iného treba na predaj stanoviť dane a zaviesť kontrolu kvality. Vyzbierané dane z predaja majú ísť do vzdelávania a prevencie drogových závislostí.

Podľa legislatívy, ktorú Schneider navrhol spolu s ministrom spravodlivosti Félixom Brazom, by Luxemburg vydával licencie na produkciu a predaj cannabisu a legalizoval spotrebu. Predaj by bol možný len ľuďom nad 18 rokov.

Predpokladá sa tiež, že nákup bude povolený len pre obyvateľov krajiny, čo má zabrániť drogovej turistike. Napriek tomu v susedných krajinách z chystaného kroku Luxemburgu nie sú veľmi nadšení. Luxembursko je malá krajina, kde denne prechádza cez otvorené hranice približne 200-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #legalizácia marihuany