Výbuch na vojenskej základni v Rusku si vyžiadal dvoch mŕtvych

Dvoch mŕtvych a viacerých zranených si vo štvrtok vyžiadal výbuch na armádnej základni na severe Ruska, ku ktorému došlo počas testovania techniky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

08.08.2019 15:26 , aktualizované: 18:24
rusko, explózia, výbuch, dym Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

K explózii došlo na základni ruského námorníctva v Archangeľskej oblasti ležiacej na severe európskej časti krajiny počas skúšky raketového motora na kvapalné palivo.

Podľa úradov v neďalekom meste Severodvinsk zaznamenali po výbuchu zvýšenie úrovne rádioaktivity nad bežný priemer. Podľa hovorkyne miestneho magistrátu sa tak stalo nakrátko okolo poludnia a situácia sa už medzičasom normalizovala.

Ministerstvo obrany v Moskve predtým ubezpečilo, že výbuch nespôsobil únik rádioaktivity.

Guvernér Archangeľskej oblasti Igor Orlov zdôraznil, že nie je dôvod na evakuáciu civilného obyvateľstva a nič také sa podľa neho ani nechystá. „V dôsledku nehody utrpelo zranenia rôznej závažnosti šesť zamestnancov ministerstva a výrobného závodu. Dvaja špecialisti na následky zranení zomreli,“ uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany. Všetkých zranených previezli do nemocnice.

Na mesiac uzavrú časť Dvinského zálivu

V súvislosti s výbuchom na vojenskej základni na severe Ruska bude pre lodnú dopravu mesiac uzavretá časť Dvinského zálivu. S odvolaním sa na vyhlásenie zástupcu kapitána prístavu Archangeľsk Sergeja Kozuba o tom vo štvrtok informovala agentúra Interfax. Oznam o zákaze plavby v tejto oblasti už zverejnila aj Správa morských prístavov západnej Arktídy.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Rusko #muničný sklad