USA ponúkli kapitánovi iránskeho tankera milióny za odovzdanie lode

Americké ministerstvo zahraničia ponúklo milióny dolárov kapitánovi iránskeho tankera Adrian Darya 1, ktorý je predmetom diplomatickej roztržky medzi Teheránom a Západom. Informoval o tom dnes spravodajský web BBC. Plavidlo ešte pod pôvodným označením Grace 1 v júli pri Gibraltári zadržalo britské námorníctvo pre podozrenie, že vezie ropu do Sýrie, čo zakazujú sankcie Európskej únie. Gibraltár iránske plavidlo prepustil 15. augusta, keď ho Teherán uistil, že ropa na palube nebude dopravená do Sýrie.

05.09.2019 08:58 , aktualizované: 10:38
debata (59)

Agentúra Reuters tento týždeň informovala, že plavidlo prestalo vysielať signály o svojej polohe, zrejme v Stredozemnom mori západne od sýrskeho pobrežia. Americké ministerstvo spravodlivosti, ktoré sa snažilo prepusteniu tankera zabrániť, vydalo pokyn loď zadržať.

Brian Hook, ktorý stojí na čele oddelenia amerického ministerstva zahraničia pre Irán, napísal e-mail indickému kapitánovi tankera Adrian Darya 1. V ňom ho žiadal, aby doplával na miesto, kde by Spojené štáty mohli plavidlo skonfiškovať. Výmenou mal dostať finančnú odmenu, uviedol v stredu denník Financial Times (FT). Informáciu následne podľa BBC potvrdilo americké ministerstvo zahraničia.

Spojené štáty minulý týždeň zapísali tanker Adrian Darya 1 na čiernu listinu. Ministerstvo financií vtedy uviedlo, že loď prepravuje 2,1 milióna barelov ropy, pričom výťažok z jej predaja má slúžiť iránskym revolučným gardám, ktoré USA označujú za teroristickú organizáciu. Hook podľa FT zaslal indickému kapitánovi iránskej lode e-mail ešte predtým. Uviedol, že je Washington kapitánovi pripravený zaplatiť niekoľko miliónov dolárov, ak s loďou dopláva na miesto, kde ju budú môcť zadržať Spojené štáty. V e-mailoch bolo údajne tiež telefónne číslo na americké ministerstvo zahraničia, aby si kapitán nemyslel, že ide o podvod.

Hook FT povedal, že americké ministerstvo zahraničia „úzko spolupracuje s námornou komunitou v snahe zastaviť a odradiť od nelegálneho exportu ropy“. Kapitán iránskeho tankera ale e-maily ignoroval a Spojené štáty pri umiestnení plavidla na čiernu listinu uvalili sankcie aj na neho.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf na twitteri Spojené štáty obvinil z otvoreného podplácania. „Spojené štáty sa uchýlili k vydieračstvu, keď sa im nepodarilo pirátstvo – doručte nám iránsku ropu a dostanete milióny dolárov, alebo na vás uvalíme sankcie. Veľmi mi to pripomína pozvánku do Oválnej pracovne, ktorú som dostal pred niekoľkými týždňami,“ napísal na twitteri šéf iránskej diplomacie.

V stredu Washington zaviedol nové sankcie proti Iránu. Tentoraz postihujú firmy, lode aj jednotlivcov, ktorí podľa Američanov dodávali ropu Sýrii. Zároveň USA ponúkli 15 miliónov dolárov komukoľvek, kto pomôže tento obchod narušiť.

Irán prepustil časť posádky zadržiavaného európskeho tankera

Irán prepustil v stredu časť 23-člennej posádky švédskeho tankera Stena Impero plaviaceho sa pod britskou vlajkou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na švédskych činiteľov.

Irán obviňuje toto plavidlo z „porušenia medzinárodných námorných pravidiel“.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví predtým avizoval, že siedmich námorníkov prepustia z humanitárnych dôvodov a budú môcť čoskoro opustiť Irán. Ide o piatich Indov, jedného Lotyša a jedného Rusa.

Ropný tanker zadržali iránske Revolučné gardy 19. júla vo vodách Hormuzského prielivu. Stalo sa tak po tom, ako 4. júla britské kráľovské námorníctvo pri Gibraltári zadržalo iránsky tanker Adrian Darya 1 pre podozrenie z prepravy ropy do Sýrie.

Zvyšní členovia posádky – 13 Indovia, dvaja Rusi a jeden Filipínec – zostanú na palube v súlade s bezpečnostnými normami, ktoré požaduje krajina, pod ktorej vlajkou sa tanker plaví, spresnil švédsky prevádzkovateľ plavidla Stena Bulk.

Spoločnosť ďalej tvrdí, že si nie je vedomá žiadnych porušení námorných plavidiel týmto plavidlom a že si stojí za profesionálnym počínaním posádky, dopĺňa stanica BBC. Británia vyhlásila, že Irán nemal žiadne právo brániť tankeru v ceste, a obvinila Teherán z „pirátstva“.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #tanker #Adrian Darya