V Minsku sa má diskutovať o výmene zajatcov medzi Kyjevom a Donbasom

Kontaktná skupina pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny bude svojom stretnutí v Minsku 18. septembra diskutovať o možnosti výmeny zajatcov medzi Kyjevom a separatistami v Donbase. Uviedla to v sobotu agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaný informovaný zdroj.

07.09.2019 22:03
debata (5)

Výmena by sa mala uskutočniť vo formáte 200 za 70, pričom 200 zajatcov prepustia separatisti v Doneckej a Luhanskej oblasti a 70 osôb prepustí ukrajinská strana.

Na stretnutí v Minsku sa má diskutovať aj o otázke konečného oddelenia jednotiek a majetku v dvoch presne stanovených oblastiach demarkačnej línie v Petrovskom a Zolotom, doplnil zdroj.

Rusko a Ukrajina si v sobotu navzájom vymenili celkovo 70 zadržiavaných osôb. Z Moskvy a Kyjeva súčasne vzlietli dve lietadlá, pričom v každom z nich bolo 35 ľudí.

Na palube lietadla smerujúceho do Kyjeva bolo i 24 ukrajinských námorníkov zadržaných vlani v novembri po incidente v Kerčskom prielive, ako aj režisér Oleh Sencov. Jemu a ďalším desiatim osobám udelil milosť ruský prezident Vladimir Putin.

Do Ruska sa vrátil redaktor agentúry RIA Novosti-Ukrajina Kirill Vyšinskij, ktorého koncom augusta prepustili z ukrajinskej väzby. Na palube ruského lietadla bolo aj 16 osôb, ktorým udelil milosť ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #minsk #Ukrajina