Pred Putinovou kanceláriou sa koná protest na podporu odsúdeného herca

Na podporu ruského herca Pavla Ustinova, ktorý bol za útok na verejného činiteľa v pondelok odsúdený na tri a pol roka väzenia, sa v stredu v Moskve koná protest. Akcia má formu protestu jednotlivých osôb, pretože na takéto sa podľa ruského zákona nevzťahuje oznamovacia povinnosť.

18.09.2019 13:42
Pavel Ustinov Foto: ,
Ruský herec Pavel Ustinov
debata (91)

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy sa protest koná pred sídlom kancelárie prezidenta Ruskej federácie za účasti najmenej 200 ľudí. Protestujúci vytvorili rad a po jednom pristupujú k dverám do budovy a stoja pred nimi jednu minútu držiac v rukách plagát na podporu Ustinova.

Na obranu Ustinova už verejne vystúpili desiatky jeho kolegov-hercov, ako aj hudobníci, moderátori, novinári, právnici, učitelia či kňazi, ktorí podpisujú výzvu na zastavenie stíhania protagonistov tzv. moskovského prípadu.

Podľa agentúry AFP fakt, že sa k výzve pridalo aj viac ako 50 ruských pravoslávnych kňazov, je ojedinelým prejavom nesúhlasu v rámci cirkvi, ktorá je zvyčajne voči Kremľu plne lojálna. Táto skupina kňazov zrejme aj preto už medzičasom zožala kritiku od vedenia pravoslávnej cirkvi.

Vo svojom otvorenom liste kňazi-signatári výzvy tlmočia svoje znepokojenie nad skutočnosťou, že „rozsudky (súdov v moskovskej kauze) sú skôr pokusom o zastrašovanie ruských občanov než o spravodlivým rozhodnutím v prípade obžalovaných.“ Pripomínajú tiež citát z Biblie, že „krivá prísaha je hriech.“

Väčšina už vynesených rozsudkov proti demonštrantom bola založená na svedectvách policajtov, ktoré však nezodpovedali tomu, čo je možné vidieť vo videozáznamoch nasnímaných priamo na zhromaždeniach.

V niektorých prípadoch – vrátane Ustinovovho – si sudca odmietol pozrieť videozáznam, ako to navrhovala obhajoba, alebo sa záznam zo spisu stratil a znova sa objavil až po medializácii, uviedlo Echo Moskvy.

Pouličné protesty v Moskve vypukli v júli po tom, ako mestská volebná komisia odmietla ako kandidátov komunálnych volieb zaregistrovať asi 12 nezávislých a opozičných politikov, pričom ako dôvod uviedla formálne nedostatky v predložených podpisových hárkoch a ďalších dokladoch. Toto rozhodnutie malo za následok sériu protestných zhromaždení a pochodov, pričom časť z nich sa konala bez úradného povolenia.

Jedným z nich bolo aj zhromaždenia 27. júla. Úrady vtedy proti demonštrantom nasadili políciu a Ruskú gardu, ktorá dav rozohnala. Zadržaných bolo okolo 1400 ľudí. Následne boli desiatky z nich obvinené z útoku na verejného činiteľa, podnecovania nepokojov alebo z porušenia pravidiel organizovania verejného zhromaždenia. Viacerí už boli medzičasom odsúdení na tresty väzenia.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #protest #Vladimir Putin #Pavol Ustinov