Trump žiadal od Zelenského spoluprácu v konaní proti Bidenovi, potvrdil to prepis konverzácie

Americký prezident Donald Trump opakovane naliehal na nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby spolupracoval s jeho osobným právnikom Rudym Giulianim a ministrom spravodlivosti Spojených štátov Williamom Barrom pri vyšetrovaní namierenom voči bývalému americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý je Trumpovým politickým súperom. Potvrdil to hrubý prepis telefonického rozhovoru Trumpa so Zelenským zverejnený v stredu, informovala agentúra AP.

25.09.2019 10:52 , aktualizované: 18:21
trump zelenskyj prepis rozhovoru biden Foto:
Hrubý prepis telefonického rozhovoru Donalda Trumpa s Volodymyrom Zelenským zverejnil Biely dom.
debata (51)

Prepis potvrdil, že Trump opakovane nabádal Zelenského, aby spolupracoval s jeho osobným právnikom Rudym Giulianim a ministrom spravodlivosti Spojených štátov Williamom Barrom pri vyšetrovaní namierenom voči bývalému americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý je Trumpovým politickým súperom. Trump v tomto rozhovore vyjadroval nepodložené podozrenie, že Biden chcel zasahovať do vyšetrovania ukrajinskej prokuratúry, týkajúceho sa jeho syna Huntera.

Podľa Zelenského aj Trumpa prebiehal telefonát bez nátlaku

Americký prezident v stredu vyhlásil, že súčasťou jeho júlového telefonátu so Zelenským „nebol akýkoľvek nátlak“. Preverovanie svojho postupu, ktoré môže viesť k tzv. impeachmentu, opísal ako „ten najväčší hon na bosorky v amerických dejinách“.

Zelenskyj tvrdí, že počas telefonátu s americkým náprotivkom nemal pocit, že by bol pod nátlakom. Vtedajší rozhovor opísal v stredu ako „dobrý“ a „normálny“, uviedla agentúra DPA. Zelenskyj sa k tejto záležitosti vyjadril pred novinármi na krátkom stretnutí s Trumpom v New Yorku, kde predtým vystúpil s prejavom vo výročnej rozprave Valného zhromaždenia OSN.

Trump v telefonáte kritizoval Merkelovú za prístup k Ukrajine

Americký prezident v telefonáte s ukrajinským náprotivkom kritizoval aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za to, že hovorí o Ukrajine, ale inak pre ňu „nič nerobí“, vyplýva to z hrubého prepisu ich rozhovoru.

Podľa zaznamenaných Trumpových slov robia Spojené štáty pre Ukrajinu „oveľa viac než európske štáty“. „Nemecko pre vás nerobí takmer nič. Robia len to, že rečnia,“ povedal s tým, že USA sa na rozdiel od Nemecka správajú k Ukrajine „veľmi, veľmi dobre“.

Zelenskyj na záver povedal Trumpovi, že má „na tisíc percent“ pravdu, hoci podľa DPA nie je jasné, či mal na mysli údajnú nečinnosť Nemecka, podporu Ukrajiny zo strany Spojených štátov alebo obe tieto záležitosti. Dodal, že Merkelovej i francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi už povedal, že nepodnikajú dostatočné kroky, pokiaľ ide o sankcie voči Rusku.

„Hoci by mala byť EÚ logicky naším najvýznamnejším partnerom, sú Spojené štáty technicky oveľa významnejším partnerom ako EÚ,“ tvrdil Zelenskyj v telefonáte s Trumpom.

Na Trumpa mieri hlaveň impeachmentu

Odrovnajú ho alebo si sami strelia do nohy? Demokrati vytiahli na republikánskeho prezidenta USA politickú zbraň najväčšieho kalibru. Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v utorok oznámila začatie oficiálneho vyšetrovania Donalda Trumpa s cieľom odvolať ho z prezidentskej funkcie.

„Konanie Trumpovho prezidentského úradu odhalilo nečestnú skutočnosť, že prezident zradil svoju prezidentskú prísahu, zradil bezpečnosť štátu a zradil integritu našich volieb,“ vyhlásila v utorok Pelosiová. „Preto oznamujem, že Snemovňa reprezentantov spúšťa oficiálne vyšetrovanie s cieľom impeachmentu.“

Čo je impeachment?

Impeachment je komplikovaná a zdĺhavá procedúra, v rámci ktorej môže americký Kongres obžalovať a vyšetrovať hlavu štátu, ak je dôvodne podozrivá zo zrady, z úplatkov alebo iných ťažkých trestných činov, prípadne keď zneužila moc a hrubo sa previnila proti verejnému blahu. Doteraz mu čelilo iba zopár amerických prezidentov. Ani jedného z nich Kongres nezosadil. Andrewa Johnsona v polovici 19. storočia a Billa Clintona na prahu milénia síce Senát súdil, ale oboch napokon oslobodil. Richard Nixon radšej odstúpil sám, keď proti nemu právny výbor Snemovne reprezentantov v roku 1974 schválil ústavnú žalobu pre škandál Watergate; jeho vyhliadky na oslobodzujúci verdikt boli totiž mizivé.

Pelosiová dlho odmietala začať procedúru impeachmentu proti Trumpovi, pretože sa obávala, že mu to pomôže v prezidentských voľbách v roku 2020. Zmenila však názor, keď vyšlo najavo, že Trump zrejme vydieral ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Denník Wall Street Journal minulý týždeň napísal, že šéf Bieleho domu v júli v telefonickom rozhovore opakovane naliehal na nového ukrajinského prezidenta, aby Kyjev otvoril vyšetrovanie údajnej korupcie Huntera Bidena, syna Joea Bidena, favorita demokratov na nomináciu do prezidentských volieb.

Hunter Biden bol spoluvlastníkom ukrajinskej energetickej firmy v čase, keď jeho otec zastával post viceprezidenta USA. Trumpov tím proti jeho otcovi teraz zháňa kompromitujúci materiál, ktorý by potvrdil, že Joe Biden v roku 2016 pod hrozbou zablokovania pôžičiek naliehal na vtedajšiu ukrajinskú vládu, aby odvolala generálneho prokurátora, ktorý vyšetroval jeho syna pre podozrenie z korupcie.

Joe Biden v utorok požiadal Kongres, aby spustil proces impeachmentu, ak bude Biely dom naďalej blokovať kongresové vyšetrovanie údajného Trumpovho vydierania ukrajinského prezidenta. „Neprekážajú mi politické útoky. Tie prichádzajú a odchádzajú a časom sa na ne zabudne. Ale ak dovolíme prezidentovi, aby mu prešlo, že roztrhal americkú ústavu na kusy, to potrvá navždy,“ povedal Biden, ktorému všetky prieskumy dávajú šancu poraziť Trumpa v prezidentských voľbách o desať až pätnásť percentuálnych bo­dov.

Trump verejne priznal, že požiadal ukrajinského prezidenta o začatie vyšetrovania Bidenovho syna. Tvrdí však, že nepoužil žiaden nátlak. Denník Washington Post však informoval, že Trump nariadil pozastaviť vojenskú pomoc Ukrajine krátko predtým, ako telefonicky predložil svoju žiadosť Zelenskému.

Na inkriminovaný telefonát upozornil nemenovaný pracovník amerických tajných služieb, ktorý informoval nadriadených. Ministerstvo spravodlivosti však jeho udanie zmietlo zo stola.

Rozhodnutie demokratov spustiť procedúru impeachmentu podľa Wall Street Journalu niektorí Trumpovi poradcovia privítali, pretože sú presvedčení, že sa taký krok prezidentovým odporcom vypomstí. Sám Trump na Twitteri napísal, že možnosť ústavnej žaloby jeho volebné šance zvýši. Nezdržal sa však zlostnej kritiky demokratov, ktorí podľa neho spustili novú honbu na čarodejnice a prezidenta prenasledujú.

Trumpa nahnevalo aj to, že ukrajinský škandál zatienil jeho utorňajší prejav na zasadaní Valného zhromaždenia OSN. „Taký dôležitý deň v Spojených národoch, toľko práce a toľko úspechov. A demokrati to zámerne museli zničiť a poškodiť úpadkovými správami o honbe na čarodejnice. Pre našu krajinu je to také zlé!“ napísal prezident.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #whistleblower #impeachment #Nancy Pelosiová #Volodymyr Zelenskyj