Le Penová vyhovela Chirakovej rodine, na rozlúčku nepríde

Líderka francúzskej krajne pravicovej strany Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penová sa v pondelok nezúčastní na oficiálnej rozlúčke so zosnulým prezidentom Jacquom Chiracom. Ľudia z exprezidentovho okolia si totiž jej prítomnosť neželali, uviedla televízia BFM.

30.09.2019 10:02
debata (6)
Francúzska verejnosť sa lúčila s bývalým... Foto: SITA/AP, Kamil Zihnioglu
Francúzsko Chirac truhla Francúzska verejnosť sa lúčila s bývalým prezidentom Jacquom Chiracom v nedeľu. Posledná rozlúčka sa konala popoludní v parížskej Invalidovni.

Zdroje blízke Le Penovej vysvetlili, že „vzhľadom na to, že si Chiracovci neželajú rešpektovať republikánske zvyklosti“, líderka RN sa na rozlúčke so zosnulým v Katedrále sv. Sulpícia v Paríži nezúčastní.

V súvislosti s niekoľko dní trvajúcou polemikou okolo političkinej účasti BFM pripomenula, že vo Francúzsku od roku 1989 platí dekrét ohľadom osôb a inštitúcií, ktoré by mali byť pozvané na štátne pohreby. V zozname sú aj poslanci parlamentu, pričom Marine Le Penová je od roku 2017 poslankyňou Národného zhromaždenia za kraj Pas-de-Calais.

Chirac sa počas celej svojej politickej kariéry ostro vymedzoval proti krajnej pravici. Prejavilo sa to aj počas predvolebnej kampane pred druhým kolom prezidentských volieb v roku 2002, keď proti Chiracovi stál vtedajší predseda Národného frontu (predchodcu RN) Jean-Marie Le Pen. Chirac odmietol účasť v televíznej debate s Le Penom. Voľby napokon s veľkým náskokom vyhral. BFM uvádza, že Le Pen Chiracovi jeho postoj k spoločnej debate nikdy neodpustil.

Chirac zomrel 26. septembra vo veku 86 rokov. Ako prezident Francúzska slúžil dve funkčné obdobia v rokoch 1995–2007. V roku 2005 mu diagnostikovali kardiovaskulárnu chorobu. Zdravotný stav sa mu dramaticky zhoršil v roku 2016 po úmrtí jeho staršej dcéry. Posledné tri roky svojho života sa nezúčastňoval na oficiálnych podujatiach a návštevy prijímal iba zriedka.

Na oficiálnu rozlúčku bolo pozvaných 115 VIP hostí, medzi nimi 21 šéfov štátov, 14 bývalí prezidenti, desiati premiéri a 12 bývalých predsedov vlád. Očakáva sa aj účasť troch bývalých francúzskych prezidentov: Francoisa Hollanda, Nicolasa Sarkozyho a Valéryho Giscarda d'Estaing. Obradu v Katedrále sv. Sulpícia bude predsedať Emmanuel Macron.

Francúzsko si pamiatku exprezidenta Chiraca uctí štátnym smútkom, vyhláseným na pondelok, a minútou ticha o 15.00 h SELČ.

Po oficiálnych obradoch exprezidenta neskôr v pondelok pochovajú na súkromnom obrade na cintoríne Montparnasse po boku jeho staršej dcéry Laurence, ktorá zomrela v roku 2016.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová #Jacques Chirac #Francúzko