Ustinov je vinný, ale nie veľmi. Hercovi v Rusku znížili trest

Začínajúci ruský herec si nebude musieť odkrútiť tri a pol roka v trestaneckom tábore, kam ho predminulý týždeň neprávomocne poslal súd za útok na verejného činiteľa. Pavel Ustinov (23) mal šťastie: jeho zatknutie počas nepovolenej moskovskej demonštrácie 3. augusta zachytilo niekoľko kamier a odvolací súd na rozdiel od prvostupňového bol pod tlakom verejného pobúrenia ochotný na vidozáznamy prihliadnuť.

30.09.2019 17:38
Pavel Ustinov Foto: ,
Ruský herec Pavel Ustinov.
debata (49)

„Súd sa presvedčil o úplnej nevine Pavla Ustinova. A odsúdil ho na jeden rok podmienečne,“ komentoval na twitteri verdikt opozičný aktivista Alexej Navaľnyj, jeden z hlavných rečníkov demonštrácie, na ktorej vyše 20-tisíc účastníkov žiadalo slobodu pre „politických väzňov“, zatknutých počas letných protestov proti vyradeniu opozičných kandidátov z moskovských komunálnych volieb.

„Sudca si zrátal, že obvinenie ,bol oblečený v koženej bunde a pozeral sa do telefónu, akoby niečo koordinoval' nepostačuje na nepodmienečné väzenie, ale ani oslobodiť takého človeka nemožno,“ ironicky citoval Navaľnyj z pondelkovej výpovede príslušníka Národnej gardy Alexandra Liagina, ktorý spolu s troma ďalšími ťažkoodencami sa pri zatýkaní vrhol na nič netušiaceho Ustinova a pri zásahu, keď ho strhli na zem a ležiaceho mlátili obuškom, si vykĺbil rameno.

Liagin v pondelok na súde práve oblečením a manipuláciou s mobilom zdôvodnil, prečo si strážcovia poriadku Ustinova vytypovali pri zatýkaní. Niekto z gardistov podľa neho počul, že mladík vykrikoval aj nejaké heslá, čo Ustinov, ktorý tvrdí, že s demonštráciou nemal nič spoločné, kategoricky odmieta. „Nemyslím si, že je nevinný, ale nemyslím si, že ho treba potrestať nepodmienečným väzením,“ citoval Liagina portál MBCH media.

Za zmäkčenie prvostupňového rozsudku sa vyslovila aj obžaloba, ktorá požiadala o jeho zmenu na podmienečný. A hlavný veliteľ Národnej gardy, blízky priateľ a bývalý ochrankár šéfa Kremľa Viktor Zolotov akoby vopred vedel, ako všetko dopadne a pred vynesením rozsudku podľa portálu Gazeta poznamenal: „Ja osobne by som (Ustinovovi) dal maximálne rok podmienečne.“ Ustinova zmäkčenie trestu neuspokojilo. „S rozhodnutím súdu nesúhlasím, v každom prípade sa odvolám. Trestný čin som nespáchal,“ citovala ho Gazeta.

Na videozáznamoch, ktoré si na internete pozreli státisíce ľudí, jasne vidno, že mladý herec pri zatýkaní nekládol žiaden odpor. Zo záberov je to také zrejmé, že proti pôvodnému drakonickému trestu sa pobúrene ozvali mnohí známi herci i ďalšie osobnosti kultúrneho života a spochybnili ho aj viacerí predstavitelia vládnej strany Jednotné Rusko. Počet signatárov online petície za oslobodenie Ustinova v pondelok presiahol 175-tisíc.

Azda najagilnejšie sa za oslobodenie Ustinova prihováral umelecký šéf divadla Satirikon, národný umelec Konstantin Rajkin, ktorý ako pedagóg mladého herca učil a spoznal ako slušného a rozvážneho študenta. „Absolútne nesúhlasím s verdiktom súdu,“ napísal na webe svojho divadla Rajkin, ktorý ponúkol svoju pomoc obhajobe pri odvolacom konaní. „Chcú z neho spraviť vinníka, ale nie veľmi, on pritom nie je vinný ani trocha ! To tí, ktorí sa vrhli na úplne nevinného a ešte ho aj lživo obvinili z vykrikovania hesiel, spáchali zločin,“ poznamenal legendárny herec.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Ustinov #moskovské protesty