Šíitskí povstalci v Jemene prepustili na slobodu 290 zajatcov

Jemenskí šíitskí povstalci, známi tiež ako Húsíovia dnes prepustili 290 zajatcov, ktorých roky zadržiavali na územiach pod ich nadvládou. Oznámil to Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). Šiiti predtým uviedli, že plánujú prepustiť 350 vojnových zajatcov vrátane niekoľkých saudských Arabov. S výmenou väzňov počítala dohoda uzavretá vlani v decembri vo Švédsku. Znepriatelené strany podľa nej mali dovedna prepustiť na slobodu 7000 ľudí.

30.09.2019 18:58
Jemen / zajatci / prepustenie / Foto: ,
Zajatci sa zvítavajú so svojimi rodinnými príslušníkmi krátko po svojom prepustení jemenskými šíitskymi povstalcami, Saná, 30. septembra 2019.
debata (1)

Ako poznamenala agentúra AP, prepustenie väzňov zvýšilo nádej na oživenie mierových rozhovorov medzi znepriatelenými stranami. Červený kríž podľa Franza Rauchensteina z jemenskej pobočky MVČK pri prepúšťaní zajatcov pomáhal. Rauchenstein v tejto súvislosti vyjadril nádej, že krok otvorí dvere „k ďalším prepúšťaniam, aby sa aj ďalšie rodiny konečne stretli ako so svojimi najbližšími“.

V Jemene trvá vojna od roku 2014. Šiiti, ktorí sú v krajine v menšine a sťažujú sa na útlak, bojujú proti svojej vláde. Dodnes ovládajú hlavné mesto Saná a veľkú časť západného Jemenu. Saudská Arábia a ďalšie arabské štáty sa v roku 2015 pripojili k bojom na strane jemenskej vlády. Šiiti útočia hlavne raketami a tiež bezpilotnými lietadlami aj na ciele v Saudskej Arábii.

V skupine 290 prepustených je podľa MVČK 42 ľudí, ktorí prežili na začiatku septembra útok vedený Saudskou Arábiou v juhozápadnom Jemene. Húsíovia zasiahnutý objekt používali ako väznicu. O život vtedy prišlo vyše 130 ľudí.

Jeden z povstaleckých vodcov Abdal Kadir Murtaza, ktorý má na starosti záležitosti väzňov, vyzval OSN, aby tlačila na arabskú koalíciu, aby urobila rovnaký krok a prepustila i svojich vojnových zajatcov. Jeden z väzňov agentúre AP povedal, že ho zajali v prístavnom meste Hudajdá pred dvoma rokmi, iný uviedol, že bol zadržaný na začiatku vojny v meste Ibb.

Bližšie podrobnosti o rokoch strávených v zajatí odmietli poskytnúť kvôli obavám o svoju bezpečnosť. Splnomocnenec OSN pre Jemen Martin Griffiths dnešný krok šiitov ocenil a vyzval, aby všetci účastníci konfliktu zaistili návrat všetkých zajatcov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #prepustenie #zajatci #húsíovia