Protesty v Iraku si vyžiadali najmenej 65 obetí, padne vláda?

Po niekoľkodňových protestoch proti korupcii a pretrvávajúcim ekonomickým a sociálnym problémom uznal iracký premiér Ádil Abdal Mahdí požiadavky demonštrantov za oprávnené. Demonštrácie dnes ale napriek jeho slovám neustali, naopak silnejú. Zomrelo pri nich podľa zdravotníckych zdrojov, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters, už 65 ľudí. Vplyvný šiitsky duchovný Muktada Sadr vyzval večer vládu, aby podala demisiu. Chce, aby sa za medzinárodného dohľadu konali predčasné voľby.

04.10.2019 20:31 , aktualizované: 22:24
Irak / protest / Foto: ,
Jeden z protivládnych protestov v irackej metropole Bagdad
debata (42)

„Aby sme zastavili ďalšie krviprelievanie, musí vláda odstúpiť a za dohľadu OSN sa musia konať predčasné voľby,“ uviedol Sadr v liste, ktorý zverejnil jeho úrad.

Protesty ďalej silnejú a len v Bagdade dnes prišlo podľa agentúry AP o život desať ľudí, v minulých dňoch 16. Veľký počet obetí zaznamenalo mesto Násiríja na juhu krajiny, kde pri demonštráciách zomrelo 18 osôb, mŕtvych hlásia aj ďalšie mestá. Situácia v Bagdade bola dnes neprehľadná, úrady tvrdia, že za smrť štyroch ľudí sú zodpovední „neidentifikovaní ostreľovači“.

Na niekoľkých miestach na juhu krajiny, ale aj v Bagdade, bol vyhlásený zákaz vychádzania, úrady tiež výrazne obmedzujú prístup k internetu či na sociálne siete, kde sa demonštranti zvolávajú. Zaviesť tieto opatrenia bolo podľa Mahdího ťažkou voľbou, je to ale vraj nutné. Štátni predstavitelia takto chcú zabrániť, aby protestujúci medzi sebou prostredníctvom neho komunikovali alebo on-line zverejňovali záznamy chaotických protestov.

Korupcia nebezpečnejšia ako terorizmus

Premiér dnes povedal, že volanie protestujúcich po boji s korupciou je správne, ale že vláde treba s jej prácou pomôcť. Prisľúbil, že sa pokúsi presadiť zákon, ktorý by chudobným rodinám garantoval základný príjem. Predseda parlamentu Muhammad Halbúsí v televíznom prejave večer povedal, že s požiadavkami demonštrantov súhlasí a že korupciu považuje za „nebezpečnejšie ako terorizmus“.

Ku kritikom politikov sa dnes pripojil i najvyšší šiitsky duchovný krajiny ajatolláh Alí Sistani. Obvinil poslancov, že nepresadzujú reformy, ktoré by zastavili korupciu. Sadr, ktorého koalícia zvíťazila v minuloročných parlamentných voľbách, popoludní oznámil, že prerušuje účasť na rokovaniach parlamentu, kým vláda neprijme program, ktorý bude brať ohľad na želanie občanov. Sadrova koalícia má vo 329-člennom parlamente 54 kresiel, parlament sa má zísť v sobotu.

Nepokoje vypukli v utorok v Bagdade a rozšírili sa do prevažne šiitských juhoirackých provincií. Spontánne zhromaždenia zvolávajú väčšinou mladí ľudia, ktorí chcú prácu, zlepšenie služieb, zastavenie korupcie či prístup k základným komoditám ako elektrina či voda. Infraštruktúra v krajine je po desaťročiach ozbrojených konfliktov v zlom stave. V súčasnosti zažíva Irak vzácne obdobie mieru, podľa mnohých občanov ho však vláda dostatočne nevyužíva na to, aby krajinu pozdvihla.

Súčasné protesty v Iraku, ktoré vzbudzujú pozornosť aj v zahraničí, sú doteraz najsilnejšie od začiatku vlády premiéra Mahdího, ktorý do funkcie premiéra nastúpil pred necelým rokom. OSN vyzvala na rýchle vyšetrenie policajných zásahov. Tri štáty v oblasti Perzského zálivu – Kuvajt, Bahrajn a Katar – neodporúčajú svojim občanom cestovať do Iraku. Tí, ktorí tam teraz sú, majú bezodkladne odísť.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #demonštrácie #Irak #protivládne protesty