Sever Anglicka sužujú záplavy, vyžiadali si už jednu obeť

Sever Anglicka a Wales sužujú rozsiahle záplavy, ktoré si už vyžiadali jednu obeť. V grófstve Derbyshire zomrela žena, ktorú strhla rozvodnená rieka Derwent, uviedol server BBC. Intenzívne zrážky narušili na mnohých miestach prevádzku na cestách aj na železnici a vyžiadali si evakuácie. Desiatky ľudí uväznila veľká voda vo štvrtok večer v nákupnom centre v severoanglickom meste Sheffield, zákazníci tak museli prečkať noc na laviciach a stoličkách.

08.11.2019 17:07
anglicko, záplavy Foto:
Na snímke ľudia sa brodia v zaplavenej obytnej časti anglického Doncasteru 8. novembra 2019. Polícia v anglickom grófstve Derbyshire v piatok oznámila, že vyzdvihla z vody telo ženy, ktorá sa počas povodní pravdepodobne utopila v rozvodnenej rieke Derwent na severe Anglicka.
debata

Záchranári od dnešného rána pátrali po žene, ktorú v blízkosti mesta Darley Dale strhol prúd. Predpoludním ju ale objavili mŕtvu, uviedla polícia.

Pracovníci na tiesňových linkách v grófstve Yorkshire dostali od štvrtkového večera stovky telefonátov a poskytujú koordinovanú pomoc. Do zaplavených domov poslali pre 120 ľudí hasičov na lodiach, uviedol denník The Guardian.

Varovanie pred extrémnym nebezpečenstvom spôsobeným povodňami platí na šiestich miestach v okolí rieky Don, ktorá vystúpila do rekordnej výšky 4,57 metra. Celkovo hydrológovia vydali cez 120 výstrah. Ďalšie záplavy by podľa meteorológov mohli prísť aj dnes, neskôr počas dňa dážď zoslabne. V noci a ďalších dňoch má ale zase začať pršať.

„Na niektorých miestach napršalo počas jediného dňa také množstvo zrážok ako inokedy za celý mesiac,“ uviedol meteorológ Alex Burkill.

debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy