Macronove slová o mozgovej smrti NATO boli urážlivé, povedal Trump

Vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o tom, že NATO sa nachádza v stave mozgovej smrti, boli veľmi urážlivé, povedal americký prezident Donald Trump. Počas stretnutia s novinármi pred rokovaním so šéfom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom Trump tiež poznamenal, že Nemecko neplatí do pokladne NATO "spravodlivý podiel" a opakovane podporil britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý je podľa neho schopný a robí dobrú prácu.

03.12.2019 11:33
Americký prezident Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (15)

„Je to nepoctivé vyhlásenie,“ povedal Trump o Macronových slovách. „Nemôžete predsa chodiť a trúsiť o NATO také poznámky … je to veľmi urážlivé,“ dodal.

Podľa amerického prezidenta by sa mal Macron sústrediť skôr na zložitú situáciu vo Francúzsku napríklad v súvislosti s vysokou nezamestnanosťou a protestami hnutia žltých viest. „Nikto nepotrebuje NATO viac než Francúzsko a ten, kto profituje najmenej sú, úprimne povedané, Spojené štáty,“ povedal.

O „mozgovej smrti“ NATO hovoril Macron v novembrovom rozhovore poskytnutom britskému týždenníku The Economist. Tento stav podľa neho spôsobil nezáujem Spojených štátov a vpád Turecka do Sýrie. Francúzsky prezident tiež povedal, že Európska únia musí posilniť svoju obranyschopnosť, a znížiť tak závislosť na Spojených štátoch a vyjasniť si svoje strategické ciele.

Rad štátov, vrátane Nemecka po tom Macronovo hodnotenie kritizovalo, sám francúzsky prezident ho ale obhajoval s tým, že sa stalo „užitočným budíčkom“ smerom k spojencom.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Donald Trump