Čína má nový spôsob odhaľovania koronavírusu, počet obetí prudko stúpol

Najmenej 1 367 ľudí v Číne zomrelo na následky nákazy novým typom koronavírusu a počet nakazených dosiahol takmer 60 000, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na zdravotnícku komisiu v čínskej provincii Chu-pej.

13.02.2020 06:38 , aktualizované: 17:43
koronavírus teplomer Foto: ,
Stevard meria teplotu pasažierovi v lietadle smerujúcom z Melbourne do Číny.
debata (14)

Počet smrteľných prípadov nákazy nového typu koronavírusu v čínskej provincii Chu-pej stúpol vo štvrtok o 254 a počet nakazených sa zvýšil o 15 152. Celkový počet prípadov nákazy stúpol na 59 804.

Počet obetí a nakazených prudko stúpol vo štvrtok po tom, ako úrady zmenili postup pri diagnostikovaní nákazy.

Komisia oznámila, že táto zmena pacientom umožní podrobiť sa liečbe čo najskôr. Komisia podľa svojich vyjadrení pristúpila k zmene po tom, ako sa jej „poznatky v súvislosti so zápalom pľúc spôsobeným koronavírusom prehĺbili“ a nadobudla skúsenosti v oblasti diagnostiky a liečby.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v stredu oznámilo, že medzi ľuďmi evakuovanými minulý týždeň z Číny potvrdili druhý prípad nákazy novým typom koronavírusu, informovala agentúra AP. Nakazená osoba bola na palube letu z čínskeho mesta Wu-chan, ktorý pristál 7. februára v Kalifornii. Pacienta umiestnili do izolácie v nemocnici v kalifornskom meste San Diego.

V izolácii je aj žena, ktorú evakuovali niekoľko dní predtým a u ktorej testy potvrdili nákazu koronavírusom, i tretia osoba, u ktorej sa na výsledky testov čaká.

Vo Vietname umiestnili pre koronavírus do karantény za 20 dní celé mesto

Vietnamské mesto Son Loi vyhlásilo dvadsaťdňovú karanténu kvôli novému prípadu nákazy koronavírusom. Uzáveru desaťtisícovej lokality dnes oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Podľa neho je to prvý prípad takejto karantény v krajine. Son Loi leží asi 30 kilometrov od metropoly Hanoja a podľa agentúry Reuters je z neho hlásených 11 z 16 vietnam­ských prípadov nákazy. Vo vietnamskom prístavnom meste Cai Lan nesmela zakotviť nemecká výletná loď, informovala dnes agentúra DPA. Oficiálny dôvod úrady neoznámili.

„Zostaneme všetci v obci a budeme pracovať na ryžových poliach a záhradách,“ citovala agentúra AFP občana menom Tran Van Minh. Podľa neho v meste nakazila jedna chorá žena svojich príbuzných.

Agentúra DPA dnes uviedla, že vo vietnamskom prístavnom meste Cai Lan v slávnej zátoke Halong nesmela zakotviť výletná loď Aidavita Rostock spoločnosti Aida Cruises. Miestny turistický úrad pasažierom a posádke zakázal vstup na pevninu, potvrdil pracovník úradu. Podľa hovorcu Aida Cruises úrady dôvod neoznámili.

V minulých dňoch hneď niekoľko ázijských krajín znemožnilo pre obavy zo šírenia choroby COVID-19 zakotvenie výletnej lode Westerdam, ktorá vyplávala 1. februára z Hongkongu. Až Kambodža oznámila, že loď s 802 členmi posádky a 1455 pasažiermi prijme. Na lodi pritom nebol žiadny podozrivý alebo potvrdený prípad nákazy koronavírusom.

To isté platí aj o lodi Aidavita, na palube ktorej je zhruba 1100 pasažierov väčšinou z Nemecka a približne 400 členov posádky. Nikto z nich sa pritom v posledných 14 dňoch nezdržiaval v Číne. Loď teraz mieri do Thajska.

Naopak z výletnej lode Diamond Princess, ktorá kotví v prístave v japonskej Jokohame, je hlásených 175 nakazených nakazených. Na jej palube sa nachádza aj jeden Slovák.

Japonsko oznámilo prvé úmrtie

Japonsko oznámilo vo štvrtok prvé potvrdené úmrtie na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Podľahla mu Japonka – osemdesiatnička. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA s odvolaním sa na japonského ministra zdravotníctva Kacunoba Katóa.

Minister dodal, že obeť liečili v nemocnici neďaleko hlavného mesta Tokio od začiatku februára po tom, čo sa u nej prejavili príznaky. Nákazu novým koronavírusom u ženy potvrdili po smrti. Kató na brífingu vo štvrtok neskoro večer miestneho času povedal: „Je to prvé úmrtie osoby, ktorej výsledky testov boli pozitívne.“

V Japonsku je potvrdených 247 prípadov nákazy vírusom vrátane 218 prípadov z výletnej lode Diamond Princess, ktorá je v karanténe a kotví v prístave Jokohama v blízkosti Tokia, pretože úrady sa obávajú šírenia smrtiaceho vírusu.

Na lodi pri Jokohame potvrdili ďalších 44 prípadov

Japonské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo, že ďalších 44 ľudí na palube výletnej lode, ktorá je v karanténe pri meste Jokohama, malo pozitívne testy na nový typ koronavírusu. Informovala o tom agentúr AP.

Na palube lode je viac ako 3 500 pasažierov a členov posádky. Nachádza sa na nej aj Slovák. Japonské úrady vykonali lekárske testy na 713 ľuďoch a nákazu koronavírusom potvrdili celkovo už u 218-tich osôb.

Nakazených cestujúcich úrady prevážajú do nemocníc. Japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató povedal, že piati ľudia z tých, ktorí už boli prevezení, majú vážne príznaky a dýchajú za pomoci respirátorov alebo sú na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Vláda sa podľa ministra rozhodla, že pasažierom starším ako 80 rokov povolí opustiť loď po tom, ako u nich testy nepotvrdia nákazu.

Loď zakotvila v Jokohame 3. februára po tom, ako sa u jej bývalého pasažiera, ktorý vystúpil v Hongkongu, potvrdila nákaza koronavírusom.

Do karantény umiestnili 740 juhokórejských vojakov

Juhokórejské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že v snahe zabrániť šíreniu vírusu v kasárňach umiestnili do karantény približne juhokórejských 740 vojakov. Informovala o tom agentúra Jonhap. Títo vojaci v období posledných 14 dní navštívili Čínu, Hongkong či Macao, alebo prišli do kontaktu s ľuďmi, ktorí tieto miesta navštívili.

Medzi vojakmi sa podľa ministerstva zatiaľ nevyskytol potvrdený prípad nákazy ani podozrenie na ňu. Južná Kórea zatiaľ potvrdila 28 prípadov nákazy.

Peking odvolal čelných predstaviteľov Wu-chanu a provincie Chu-pej

Peking vo štvrtok na pozadí všeobecnej nespokojnosti s reakciou štátnych predstaviteľov na vypuknutie epidémie koronavírusu odvolal čelných predstaviteľov provincie Chu-pej, ako aj mesta Wu-chan. S odvolaním sa na správy čínskej tlačovej agentúry Sinchua o tom informovala agentúra AP.

Doterajšieho šéfa komunistickej strany v provincii Chu-pej Ťiang Čchao-lianga nahradí na jeho poste bývalý primátor Šanghaja Jing Jung. Novým tajomníkom strany v meste Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum šírenia nákazy, sa stane Wang Čung-ling. Nahradí doterajšieho tajomníka Ma Kuo-čchinga.

Ako pripomína AP, Peking už na začiatku týždňa v súvislosti s nedostatočnými opatreniami voči šíreniu nového koronavírusu odvolal dvoch provinciálnych šéfov zdravotníckeho výboru. V čínskej verejnosti prevláda podľa agentúry nespokojnosť s reakciou miestnych orgánov na vypuknutie a následné šírenie epidémie nového koronavírusu

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019. Mimo Číny bol odvtedy zaznamenaný v najmenej 25 krajinách.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus