Zeman a Erdogan poslali list Putinovi

Český prezident Miloš Zeman vo štvrtok zaslal list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny. Ocenil v ňom hrdinstvo vojakov Červenej armády a uviedol, že bez toho by sa Československo nestalo nezávislým a sebavedomým národom.

09.05.2020 08:45 , aktualizované: 16:33
Rusko oslobodenie75 Putin Deň víťazstva Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin kladie kvety k Večnému ohňu pri Hrobe neznámeho vojaka pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom v Moskve 9. mája 2020.
debata (112)

Pražský hrad predmetný list zverejnil na svojej oficiálnej webovej stránke.

Zeman vyjadril ľútosť, že si nemohol pripomenúť koniec vojny spolu s Putinom na Červenom námestí v Moskve. Rusko totiž tradičnú vojenskú prehliadku odložilo pre koronavírusovú pandémiu.

Zeman „v mene svojom a občanov Českej republiky“ pogratuloval k výročiu ukončenia druhej svetovej vojny. „Odmietame prepisovanie dejín. Nezabúdame, že v boji za oslobodenie Československa položilo život 140 000 vojakov Červenej armády,“ vyhlásil prezident ČR.

Blahoželal aj Erdogan

Aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan poslal blahoprajný list šéfovi Kremľa. Informovala o tom kancelária tureckého prezidenta.

„Chcel by som vám úprimne zablahoželať k 75. výročiu víťazstva. Deviaty máj je deň označujúci koniec druhej svetovej vojny, ktorá spôsobila ľudstvu veľa utrpenia a vyžiadala si životy miliónov sovietskych občanov. Toto výročie nám dáva príležitosť zdôrazniť hodnotu globálneho mieru,“ uviedol Erdogan v liste Putinovi, z ktorého citovala agentúra TASS.

„Chcel by som znovu zdôrazniť význam spoločného úsilia Turecka a Ruska pri udržiavaní mieru a stability v regióne,“ pokračoval turecký prezident. V závere zaželal prosperitu ruskému národu a vyjadril solidaritu s Ruskom v boji proti pandémii koronavírusu, „ktorá negatívne ovplyvňuje celé ľudstvo“.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan #víťazstvo nad nacistickým Nemeckom