Kremeľ využil Zemana. Hamáček: Verzia o Vrběticiach je len jedna

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s odvolaním sa na nedeľný prejav českého prezidenta Miloša Zemana pred novinármi vyhlásil, že Česko bez dôkazov obvinilo Rusko, čím napáchalo mimoriadnu škodu vo vzájomných vzťahoch. Uviedla to agentúra TASS.

26.04.2021 14:23 , aktualizované: 20:29
zemen Foto:
Miloš Zeman na zábere zo 6. júna 2018.
debata (214)

Kremeľ podľa TASS upozornil priamo na výroky českého prezidenta, „ktorý priznal, že v správach kontrarozviedky nie sú dôkazy o prítomnosti nejakých ‚ruských agentov‘ v muničnom sklade vo Vrběticiach“.

Milos Zeman Čítajte viac Zeman nepodržal Babiša. O ruských agentoch nie je presvedčený

„V tejto súvislosti môžeme zopakovať ešte raz, že akákoľvek obvinenia Ruska v súvislosti rôznych udalostí v Česku sú úplne neopodstatnené,“ povedal Peskov. „Hlásanie takých obvinení bez dôkazov, bez dôvodu je nezvyčajné, nepriateľské a odporuje záujmom oboch krajín a už to napáchalo mimoriadnu škodu v bilaterálnych vzťahoch,“ dodal.

Hamáček odmietol dve verzie

Český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček odmietol tvrdenie Zemana, že vyšetrovatelia pracujú s dvoma verziami výbuchu vo Vrběticiach. „Existuje jedna verzia,“ povedal Hamáček na tlačovej konferencii.

"Prezident sa nie úplne šťastne pokúsil občanom za osem minút prerozprávať, čo sa stalo. My sme to pritom na vláde riešili asi hodinu, priblížil Hamáček, ktorého cituje server Novinky.cz.

Česko v súčasnosti vedie s Ruskom diplomatickú roztržku, ktorú spustilo oznámenie z uplynulého víkendu, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne v pondelok vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že počet členov ruského veľvyslanectva v Prahe a českej ambasády v Moskve sa do 31. mája zníži na zhodne sedem diplomatov, 25 technických pracovníkov a 19 miestnych zamestnancov.

Senátori zvažujú obviniť Zemana z velezrady

Predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil uviedol, že Senát sa bude zaoberať možnosťou ústavnej žaloby z velezrady na českého prezidenta Zemana z dôvodu jeho vyjadrení ku kauze Vrbětice. Vystrčil to povedal v pondelok v rozhovore pre spravodajský server Novinky.cz. „Predpokladám, že sa možnosťou podania na velezradu budeme minimálne zaoberať. Veci je ale najskôr potrebné dať dohromady a pozrieť sa na to, ako sa na situáciu dívajú odborníci,“ povedal Vystrčil.

Senátorský klub strán ODS a TOP 09 na Twitteri napísal, že sa na svojom utorňajšom zasadaní bude zaoberať návrhom podania žaloby na prezidenta Zemana. „Kroky prezidenta republiky v posledných dňoch ukazujú, že prezident nekoná v záujme ČR,“ píše senátorský klub a dodáva, „že tieto kroky nie je možné prehliadať“.

Vystrčil v nedeľňajšej relácii Partie na CNN Prima News povedal, že prezident podľa neho verejnosti prezradil „údaje zo živého prípadu“, čím ohrozil vyšetrovanie i bezpečnosť ČR. „Prezident vo svojom vystúpení hovoril veci, o ktorých bezpečne viem, že boli na tajných rokovaniach označené ako dôverné,“ povedal Vystrčil.

Premiéri hovoria o agresii Ruska

Predsedovia vlád krajín V4 v reakcii na kauzu okolo výbuchu vo Vrběticiach spoločnou deklaráciou vyjadrili solidaritu s Českou republikou. Hovoria o akte agresie Ruska. „Tento čin odsúdili ako ďalší akt agresie Ruska a porušenie medzinárodného práva na európskom území s tým, že takéto aktivity nemôžu rozdeliť Európu. Premiéri Vyšehradskej skupiny sú preto odhodlaní spolu s ďalšími členskými štátmi prijať opatrenia na posilnenie odolnosti celej Európskej únie,“ uviedol Úrad vlády SR.

Pondelkové stretnutie premiérov V4 formou videokonferencie zvolal poľský premiér Mateusz Morawiecki ako premiér krajiny predsedajúcej V4. Námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski vo vysielaní rozhlasovej stanice TOK FM vysvetlil, že schôdza V4 bola zvolaná v reakcii na to, čo sa stalo minulý týždeň – počnúc výsledkami vyšetrovania výbuchu v muničnom sklade v českých Vrběticiach po „diplomatickú vojnu“ medzi Českom a Ruskom. Hlavným cieľom schôdzky premiérov V4 mala byť koordinácia zahraničnej politiky v regióne.

Jourová: Zeman zneistil spojencov

Český prezident svojím prejavom zneistil spojencov v EÚ i NATO. Českému Deníku N to povedala podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

„Prejav pána prezidenta nepochybne neuľahčil situáciu českej diplomacie voči spojencom,“ uviedla Jourová s tým, že Zeman zároveň nahral ruskej propagande. Ako priblížila, „v takýchto situáciách sa očakáva, že z krajiny, ktorá žiada o podporu, bude zaznievať istota postoja“.

„Všetci tí, ktorí so spojencami v NATO a v Európe rokujú, budú možno musieť znova vysvetliť, o čo v tej kauze ide a potvrdiť, že české bezpečnostné zložky majú dostatok dôkazov a dôvodov pre diplomatickú akciu proti Ruskej federácii,“ zhrnula.

veľvyslanectvo Ruskej federácie Čítajte viac Vyhosťovanie pokračuje: Pridalo sa Rumunsko, Rusi odpovedali Talianom
214 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Miloš Zeman #kauza Vrbětice