Po 11 dňoch pokoj zbraniam v Gaze. Hamas hovorí o triumfe

V piatok o 01.00 h SELČ začalo po 11 dňoch ostreľovania platiť dlho očakávané zastavenie paľby medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy. Ako uvádza AFP, v uliciach mesta Gaza bolo bezprostredne po začiatku prímeria počuť iba oslavnú streľbu, pričom Hamas nevystrelil na židovský štát žiadnu raketu.

21.05.2021 06:49 , aktualizované: 18:50
palestína izrael Foto: ,
Palestínčania oslavujú dohodu o prímerí medzi Izraelom a Hamasom. Gaza, 21. mája 2021.
debata (25)

Úrad predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua vo štvrtok večer potvrdil, že tamojší bezpečnostný kabinet jednomyseľne schválil prímerie v Gaze. Vo vyhlásení úradu sa uvádza, že ministri súhlasili s „prijatím egyptskej iniciatívy“ a vyhlásením dvojstranného prímeria bez akýchkoľvek podmienok. Uzavretie dohody potvrdil aj Hamas.

Podmienky dohody prímeria neprezradili

Popredný politický líder Hamasu v Gaze Chálil Hajja označil prímerie za víťazstvo palestínskeho radikálneho hnutia. Urobil tak v príhovore pred tisíckami Palestínčanov oslavujúcich zastavenie bojov v tamojších uliciach.

„Toto je eufória z víťazstva,“ povedal Hajja. Prisľúbil tiež pomoc pri obnove obydlí zničených počas izraelských náletov. Ako uvádza agentúra AP, Izrael podľa Hajju nedokázal zničiť vojenskú infraštruktúru Hamasu, a to vrátane siete podzemných tunelov, ktoré toto hnutie využíva. Podmienky dohody prímeria s Izraelom neprezradil.

V tuneloch našli päť mŕtvych

V podzemných tuneloch v Gaze našli záchranári v piatok päť tiel a vyslobodili desiatich ľudí, ktorí prežili izraelské bombardovanie, informuje agentúra AFP.

Podľa veliteľa civilnej obrany Ráida Dahšána záchranári v súčasnosti prehľadávajú v Gaze sutiny a snažia sa nájsť telá ľudí, ktorí zahynuli v priebehu 11-dňového ostreľovania medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. „Je to ťažké, pretože nemáme potrebnú ťažkú techniku, takže mnoho zranených zomiera pod troskami,“ uviedol.

Izrael Palestínčania Gaza útoky letecké Čítajte viac Izrael a Hamas súhlasili so zastavením paľby, 11-dňový konfikt sa končí

Izrael do bombardovania cieľov v Gaze, najmä podzemných tunelov, nasadil 160 lietadiel a delostrelectvo. Hnutie Hamas tieto tunely používalo na presun zbraní a tiež krytie militantov. Išlo o jednu z najväčších operácií Izraela proti konkrétnym cieľom v Gaze.

Prímerie vo svete vítajú

Vyhlásenie prímeria medzi Izraelom a Hamasom medzitým privítali USA, Británia, Rusko aj EÚ. Prezident Spojených štátov Joe Biden zároveň prisľúbil pásmu Gazy humanitárnu pomoc i asistenciu pri obnove tohto regiónu. Uviedol, že pomoc na obnovu Gazy bude poskytnutá v spolupráci s palestínskou samosprávou, a nie s Hamasom, ktorý USA označujú za teroristickú organizáciu.

Európska únia prisľúbila, že zvýši úsilie o dlhodobé politické riešenie krízy. Informovala o tom agentúra AFP. „Európska únia víta ohlásené prímerie ukončujúce násilie v (pásme) Gaze a jej okolí. Vyzdvihujeme Egypt, Katar, Organizáciu Spojených národov, USA i ďalších, ktorí v tom zohrali úlohu,“ uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. „Sme zhrození a vyjadrujeme ľútosť nad stratami na životoch za posledných 11 dní. Ako Európska únia neustále opakuje, situácia v pásme Gazy je dlhodobo neudržateľná,“ uviedol.

Vo vyhlásení Borrell ďalej trvá na tom, že „iba politické riešenie prinesie udržateľný mier a navždy ukončí palestínsko-izraelský konflikt“. „Obnova politického obzoru smerom k riešeniu spočívajúcemu v existencii dvoch štátov má v súčasnosti mimoriadny význam. EÚ je pripravená plne podporovať izraelských a palestínskych predstaviteľov v tomto úsilí,“ píše sa vo vyhlásení.

Palestínsky chlapec sedí na troskách zo... Foto: TASR/AP
palestína, gaza Palestínsky chlapec sedí na troskách zo zničených domov a obchodov po izraelskom leteckom útoku na utečenecký tábor Džabalíja na severe pásma Gazy 20. mája 2021.

Rusko prímerie tiež privítalo a žiadalo okamžité uskutočnenie priamych rokovaní. „Obnoveniu konfliktu môžu zabrániť len rozhovory medzi oboma stranami,“ povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Medzinárodné a regionálne úsilie by sa podľa jej slov malo sústrediť na obnovenie priamych politických rokovaní.

„Lídri v regióne Blízkeho východu teraz musia nájsť trvalé riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktoré zabráni terorizmu, ukončí špirálu násilia a prinesie udržateľné a spravodlivé prímerie,“ napísal britský premiér Boris Johnson na Twitteri.

Prichádza humanitárna pomoc OSN

Izraelský úrad koordinujúci aktivity židovského štátu na palestínskych územiach (COGAT) v piatok dočasne otvoril hraničné priechody Erez a Kerem Šalom, aby sa do palestínskeho pásma Gazy dostala humanitárna pomoc OSN vrátane liekov, potravín a paliva pre generátory. Informoval o tom spravodajský portál The Times of Israel s tým, že ďalšia prevádzka hraničných priechodov bude závisieť od toho, či radikáli v enkláve budú dodržiavať dohodu o prímerí s Izraelom, ktorá platí od noci na piatok.

Izraelská televízia Rešet 13 dodala, že pobrežná rybolovná zóna bude pre palestínskych rybárov znovuotvorená zrejme na budúci týždeň.

The Times of Israel tiež uviedol, že pracovníci viacerých humanitárnych organizácií v piatok v teréne vyhodnocovali následky nedávnych bojov. Fabrizio Carboni, regionálny riaditeľ Medzinárodného výboru Červeného kríža pre Blízky a Stredný východ, upozornil, že v pásme Gazy je „niekoľko stoviek“ kusov nevybuchnutej munície. Uviedol tiež, že naliehavou potrebou, a to aj na izraelských územiach, je zdravotnícky materiál. Matthias Schmale, ktorý je riaditeľom agentúry OSN na pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) pre pásmo Gazy, potvrdil, že centrálne laboratórium, ktoré v pásme Gazy zvyčajne vykonáva testy na COVID-19, je mimo prevádzky po „mohutnom výbuchu bomby“.

Hrozba vysťahovania rozbuškou

Agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje oznámila, že Egypt vyšle za účelom monitorovania prímeria do Tel Avivu a na palestínske územia dve bezpečnostné delegácie.

Situácia na hraniciach medzi Izraelom a palestínskou enklávou sa prudko vyhrotila začiatkom mája. Zrážky medzi palestínskymi moslimami a izraelskou políciou, ktoré vypukli v súvislosti s hrozbou vysťahovania niekoľkých palestínskych rodín z predmestia Šajch Džarrá vo východnom Jeruzaleme, prerástli do vojenského konfliktu.

gaza Čítajte viac Gaza: Jeden z vodcov Hamasu už dvakrát unikol cielenému útoku Izraela

Podľa najnovších informácií bolo v Izraeli zabitých 12 ľudí, viac ako 50 utrpelo ťažké zranenia.

Počet Palestínčanov zabitých pri odvetných izraelských náletoch a ostreľovaní dosiahol 233, vrátane 65 maloletých. Zranených bolo asi 1900 ľudí.

Hizballáh privítal „historické víťazstvo“

Iránom podporované libanonské hnutie Hizballáh ocenilo „historické víťazstvo“ Palestínčanov po prímerí s Izraelom v Gaze.

„Hizballáh blahoželá hrdinskému palestínskemu ľudu a jeho udatnému odporu k dosiahnutému víťazstvu… proti sionistickému nepriateľovi,“ uviedlo šiitské militantné hnutie vo vyhlásení.

Hizballáh viedol vlastnú zničujúcu vojnu s Izraelom v roku 2006, zostáva však vplyvnou silou v libanonskej politike a udržuje blízke vzťahy s palestínskym radikálnym hnutím Hamas v pásme Gazy.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #izraelsko - palestínsky konflikt