Do Gazy prúdi po 11 dňoch bojov humanitárna pomoc

Do palestínskeho Pásma Gazy prišli prvé kamióny s humanitárnou pomocou. Mnoho z nich patrí agentúram OSN a prechádzajú hraničným prechodom, ktorý Izrael otvoril. Stále je dodržiavané prímerie, ktoré začalo po 11 dňoch bojov medzi palestínskym Hamasom a Izraelom platiť v piatok ráno.

22.05.2021 12:41 , aktualizované: 17:31
gaza Foto:
Ľudia prehľadávajú trosky zničenej budovy v meste Gaza po bombardovaní.
debata (8)

Boje neprežilo vyše 250 ľudí, predovšetkým Palestínčanov. Asi 100 000 ich utieklo z domovov. Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) nemá až 800 000 z dvoch miliónov obyvateľov Pásma prístup k pitnej vode z vodovodu.

Konvoja nákladných áut s potravinami, palivom, liekmi a zdravotníckym materiálom prúdi do Gazy prechodom Kerem Šalom.

palestína izrael Čítajte viac Po 11 dňoch pokoj zbraniam v Gaze. Hamas hovorí o triumfe

Hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Margaret Harrisová povedala, že zdravotnícke zariadenia v Gaze sú zahltené ošetrovaním ranených, ktorých je cez 1 900.

Agentúry OSN, medzi nimi tá pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), poukázali na to, že je potrebné pomôcť najprv ľuďom, ktorí odišli z domovov. Je na to potrebných 38 miliónov dolárov.

Samotná OSN vyčlenila na pomoc Gaze ďalších 4,5 milióna dolárov (3,6 miliónov eur), uviedol hovorca Generálneho tajomníka OSN Stephane Dujarric.

„Koordinátor núdzovej pomoci dnes vyčlenil 4,5 milióna dolárov pre núdzový fond v dôsledku narastajúcich humanitárnych potrieb v Gaze, ako doplnok k už dávnejšie ohláseným 14 miliónom dolárov pre okupované palestínske územia,“ vyhlásil hovorca.

Vrátili sa, nemajú nič

Podľa ministerstva bytovej výstavby v Gaze bolo pri bombardovaní poškodených mnoho obytných domov a 1800 bytov je neobývateľných. Samir Abdalláhová Násirovho povedala, že pri izraelskom nálete bol zasiahnutý aj dvojposchodový dom, kde bývala jej rodina. „Sme späť, ale nemáme sa kam posadiť, nie je tu voda, elektrina, nemáme postele, nič. Vrátili sme sa do úplne zničených domov,“ citovala ju agentúra Reuters. Záchranári sa snažia prehľadávať trosky a pátrajú po prípadných preživších.

biden Čítajte viac Biden považuje vznik dvoch štátov za jediné riešenie konfliktu na Blízkom východe

Z krytov mohli v piatok po mnohých dňoch vyjsť tiež Izraelčania v komunitách na juhu, ktoré boli palestínskou paľbou najviac ohrozené. Napriek tomu sú mnohí z nich presvedčení, že boje mali pokračovať. Dan Kiri z Ašdóde povedal, že sa malo bojovať, kým Hamas nebude úplne zničený. „Je to len otázka času, kedy začnú ďalšie operácie proti Gaze,“ vyhlásil.

Boje začali 10. mája po nepokojoch v Jeruzaleme. Hamas vypálil na Izrael cez 4 000 rakiet a Izraelčania tvrdia, že zničili veľkú časť infraštruktúry tejto radikálnej organizácie vrátane stovky kilometrov tunelov. O prímerie sa zaslúžili vyjednávači z USA a Egypta, ktorý na miesto poslal dve delegácie monitorovať dodržiavanie pokoja zbraniam. Americký prezident Joe Biden povedal, že chce pomôcť pri organizovaní rekonštrukcie Gazy. Jediná možnosť pre Izraelčanov a Palestínčanov je podľa neho vytvorenie dvojstranné riešenie ich sporu, teda vytvorenie Palestíny vedľa Izraela.

Rozhovory pokračujú

Egyptskí sprostredkovatelia viedli v sobotu rozhovory zamerané na upevnenie izraelsko-palestínskeho prímeria, pričom Palestínčania v Gaze začali hodnotiť škody bombardovaní. Do Gazy smeroval z Egypta aj konvoj 130 nákladných vozidiel naložených naliehavou humanitárnou a lekárskou pomocou pre tamojších obyvateľov.

gaza Čítajte viac Gaza: Jeden z vodcov Hamasu už dvakrát unikol cielenému útoku Izraela

Najrušnejšia komerčná časť mesta Gaza, Ulica Umara al-Muchtára, bola pokrytá troskami, zdemolovanými autami a pokrúteným kovom – bol to následok izraelského náletu, ktorý zrovnal so zemou 13-poschodovú budovu. Tovar v rozmetaných obchodoch a na chodníku pokrývali sadze. Zamestnanci mestských služieb odstraňovali rozbité sklo a pokrútené kusy kovu z ulíc a chodníkov.

„Naozaj sme nečakali také veľké škody,“ povedal Ášúr Subajh, ktorý predáva oblečenie pre bábätká. „Mysleli sme si, že nálet zasiahol miesto ďalej od nás. Ale môžete vidieť, že žiadna časť obchodu nezostala neporušená,“ dodal.

Otvárajú sa úrady

Vládne úrady sa v Gaze znovu otvoria v nedeľu, približne deň po tom, čo prímerie ukončilo 11 dní trvajúce izraelské nálety na enklávu riadenú islamistickým hnutím Hamas. Správu priniesla tlačová agentúra AFP.

„Na všetkých ministerstvách a vo vládnych inštitúciách sa od zajtra, od nedeľného rána, znovu začnú oficiálne pracovné hodiny,“ uvádzalo sa v úradnom oznámení.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy