Odsun amerických vojsk z Afganistanu ide podľa plánu, je v polovici

Sťahovanie amerických vojakov a vojenskej techniky z Afganistanu je už zhruba v polovici a prebieha hladko. Velenie armády USA v najbližších dňoch poskytne ministrovi obrany Lloydovi Austinovi informácie o možnostiach zabezpečenia amerického veľvyslanectva v Kábule i ďalších objektov po ukončení odsunu, informovala v utorok agentúra AP.

08.06.2021 14:59
Afganistan USA jednotky odsun priebeh Foto:
Spúšťanie americkej vlajky, keď americkí vojaci odovzdávajú techniku afganským bezpečnostným zložkám v provincii Helmand na juhu Afganistanu.
debata (14)

Veliteľ Centrálneho velenia armády Spojených štátov (USCENTCOM) generál Frank McKenzie v pondelok uviedol, že odsun Američanov z Afganistanu „pokračuje veľmi hladko“ a je už „zhruba v polovici“. Bližšie podrobnosti však neposkytol.

Iní americkí predstavitelia pod podmienkou zachovania anonymity potvrdili, že sťahovanie je už z viac ako polovice ukončené.

Podľa amerických činiteľov sa doterajší odsun týkal väčšinou sťahovania alebo likvidácie množstva techniky a vybavenia, ktoré americká armáda v Afganistane nahromadila v priebehu dvoch desaťročí. Naopak samotní vojaci z krajiny odídu ako poslední, píše AP.

Koniec odsunu na výročie

Ako uvádza agentúra AP, McKenzie poskytne Austinovi odhady, koľko vojakov bude treba na zabezpečenie americkej ambasády a letiska v Kábule. Časť tohto letiska doteraz chránili turecké jednotky, s ktorými americká strana momentálne rokuje o predĺžení tejto spolupráce. Za účelom zaistenia bezpečnej prepravy diplomatov na toto letisko a späť zostane zrejme v Afganistane v najbližšej dobe ešte časť amerických vojakov.

Afganistan Čítajte viac Taliban udrel plnou silou: Boje zúria v 26 z 34 provincií Afganistanu, hlásia desiatky obetí

Podľa predstaviteľov USA tiež zatiaľ neexistuje možnosť umiestniť americké jednotky do krajín ako Kirgizsko, Tadžikistan či Uzbekistan, ktoré susedia s Afganistanom, keďže takýto krok by si vyžadoval ďalšie diplomatické úsilie a mohol by vyvolať nevôľu Moskvy.

Odsun vojakov USA a NATO z Afganistanu odštartoval 1. mája a má byť dokončený 11. septembra, v deň 20. výročia teroristických útokov v Spojených štátoch z roku 2001. Prezident USA Joe Biden stiahnutie vojsk z Afganistanu avizoval v polovici apríla.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Americká armáda #odsun vojsk