Pád budovy na Floride má 18 obetí, pátranie prerušili

Pátranie po možných preživších v troskách zrúteného bytového komplexu na juhu Floridy prerušili. Dôvodom sú bezpečnostné obavy.

01.07.2021 22:00
florida, budova Foto:
Pátranie po možných preživších v troskách zrútenej 12-poschodovej budovy na juhu Floridy po týždni prerušili.
debata (2)

Podľa záchranných tímov sa vo zvyšnej časti stavby zväčšujú praskliny. Na miesto spolu so svojou ženou Jill dnes priletel americký prezident Joe Biden, ktorý sa stretol s miestnymi činiteľmi a poďakoval hasičom.

VIDEO: Pozrite si zábery na zničenú budovu priamo z Floridy.
Video

12-poschodový bytový komplex Champlain Towers v pobrežnom mestečku Surfside neďaleko Miami sa čiastočne zrútil pred týždňom. Tragédia má doteraz 18 potvrdených obetí a ďalších 145 ľudí je nezvestných. Záchranári v stredu objavili v sutinách šesť ďalších tiel, vrátane dvoch detí vo veku štyroch a desať rokov. Živého človeka pritom hasiči vyslobodili naposledy minulý štvrtok, len niekoľko hodín po zrútení stavby.

Pátranie po možných preživších v troskách...
Záchranná operácia po zrútení sa budovy v...
+9Zrútený obytný dom na Floride blízko Miami.

Betón sa hýbal

Pátranie bolo podľa agentúry AP prerušené dnes okolo 02:00 miestneho času (08:00 SELČ). Stalo sa tak potom, čo sa na mieste zväčšilo niekoľko prasklín, ktoré hasiči monitorovali. Zároveň sa začal znateľne kývať stĺp, ktorý zo stavby visí, čo vyvolalo obavy, že sa zrúti a poškodí nosné stĺpy v podzemnom parkovisku, uviedol podľa AP šéf hasičského záchranného zboru Alan Cominsky. Hora sutiny sa podľa neho stávala čoraz menej stabilnou a hýbali sa aj veľké kusy betónových podláh v stojacej časti stavby.

O možnostiach, ako situáciu riešiť, sa bude rokovať s inžiniermi. Kedy bude pátranie obnovené, pritom v tejto chvíli nie je jasné. Nádej, že sa v sutinách nájde niekto živý, tak slabne.

Druhé nešťastie pre Bidena

Peter Milian, ktorého bratranec Marcus Guara spolu so svojou ženou a dvoma deťmi pri zrútení budovy zahynul, podľa AP povedal, že chápe, prečo bolo pátranie prerušené, ale je presvedčený, že bude zase obnovené.

Na Floridu dnes s prvou dámou dorazil prezident Biden. Ide o jeho druhú cestu na miesto podobného nešťastia od jeho nástupu do funkcie. Vo februári prišiel do Texasu, keď tento južanský štát sužovala silná snehová búrka, ktorá na mnohých miestach viedla k rozsiahlym výpadkom prúdu a nedostupnosti pitnej vody a ktorá stála život niekoľko ľudí.

Zrútený obytný dom na Floride blízko Miami Čítajte viac Ľudia zmizli, trosky budovy na Floride sú ich hrobom. Statik dopredu varoval

Po prílete do Miami sa Biden zúčastnil brífingu s miestnymi činiteľmi. Prítomný bol floridský guvernér Ron DeSantis, ktorý je považovaný za možného republikánskeho kandidáta v prezidentských voľbách v roku 2024.

Nechcel zdržiavať záchranárov

Biden pri stretnutí uviedol, že poskytne „čokoľvek budete potrebovať“ s tým, že federálna vláda plne uhradí náklady okresu a štátu. „Toto je otázka života a smrti,“ povedal. „V nasledujúcich dňoch a mesiacoch tu bude veľa bolesti, úzkosti a utrpenia a tiež potreba psychologickej pomoci,“ dodal.

Neskôr sa šéf Bieleho domu stretol tiež so záchranármi. Opísal pritom noc, keď mu pri autonehode zomrela prvá manželka a dcéra a ako sa ich hasiči snažili z tlejúceho auta vyslobodiť. „Čo teraz robíte, je pekelne ťažké, aj sa s tým psychicky vysporiadať. Chcem vám len poďakovať. Ďakujem, ďakujem, ďakujem,“ povedal. „Naozaj si vážim to, čo robíte,“ doplnil a vyzval ich, aby boli opatrní. Podľa agentúry AP sa Biden tiež stretne s rodinami, ktoré tragédia postihla.

Prezident do miesta nešťastia zamieril až po týždni od osudnej noci, pretože podľa Bieleho domu nechcel svojim skorším príchodom zdržiavať záchranárov. Na požiadanie floridského guvernéra však okamžite schválil poskytnutie federálnej pomoci.

15 miliónov na opravu

Vyšetrovanie zrútenia budovy v mestečku Surfside má podľa Reuters začať americký Národný inštitút pre štandardy a technológie. Médiá však varujú, že úplné vyšetrenie incidentu môže trvať aj roky.

Denník The Washington Post v noci na dnes napísal, že v roku 2019 odišla väčšina členov spoločenstva vlastníkov bytov v dome v Surfside vrátane jeho predsedu, čiastočne kvôli nespokojnosti s pomalou reakciou správcu na správu o vážnych štrukturálnych nedostatkoch budovy, ktorú dostali o rok skôr. Vyriešenie týchto problémov by podľa uniknutých dokumentov správkyne domu vyšlo zhruba na 15 miliónov dolárov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida #pád budovy