Záplavy okrem Nemecka sužujú aj Belgicko, Holandsko a Francúzsko

Ničivé povodne zasiahli okrem Nemecka aj ďalšie európske štáty. Problémy hlásia úrady v Belgicku, Holandsku aj Francúzsku. Informovala o tom rozhlasová stanica Deutsche Welle (DW).

15.07.2021 14:23 , aktualizované: 16.07.2021 15:12
belgicko voda záplavy povodeň Foto: ,
Belgická obec Pepinster počas záplav. 15. júl 2021.
debata (5)

Záplavy vo východnej časti Belgicka si vyžiadali najmenej 18 obetí na životoch, zatiaľ čo 19 osôb je nezvestných. Informovali o tom v piatok tlačové agentúry AP a AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Belgická ministerka vnútra Annelies Verlindenová v piatok uviedla, že doposiaľ bolo oficiálne potvrdených 18 úmrtí, píše AP. Niektoré belgické média už podľa AFP hlásili vyše 20 úmrtí.

Záchranné práce v okolí rieky Mása (Meuse) vo Valónsku pokračujú a počet obetí sa podľa úradov zrejme ešte zvýši. V postihnutých oblastiach sú aktuálne nasadené tisíce príslušníkov záchranných zložiek.

nemecko záplavy povodeň Čítajte aj Záplavy v Nemecku majú už vyše sto obetí, Merkelová prisľúbila pomoc

V južnej a východnej časti Belgicka zostali zaplavené diaľnice. Prerušená je aj vlaková doprava. Úrady od štvrtkového poludnia uzavreli železničnú stanicu v meste Liege. Podľa miestnych reportérov boli po záplavách v okolí Limbourgu evakuované všetky obce pozdĺž rieky Meuse.

Holandské úrady nariadili 10 000 obyvateľom mesta Maastricht a priľahlých dedín, aby vo štvrtok večer opustili svoje domy pozdĺž rieky Maas. Kráľ Viliam Alexander a kráľovná Máxima navštívili mesto Valkenburg ležiace východne od Maastrichtu, kde voda zaplavila domy aj podniky.

Muž sa pozerá na zničené autá na zaplavenej... Foto: SITA/AP, Valentin Bianchi
belgicko záplavy Muž sa pozerá na zničené autá na zaplavenej ulici po silnom daždi 14. júla 2021 v Méry, v belgickej privincii Lutyšsko.

Rieka Aire zase v severnom Francúzsku stúpla v niektorých oblastiach na najvyššiu úroveň za uplynulých 30 rokov, informovali noviny L'Est Republicain. Francúzska národná meteorologická služba uviedla, že v oblasti zaznamenali za uplynulé dva dni viac zrážok ako za ostatné dva mesiace. V severovýchodnom Francúzsku voda zaplavila polia, domy aj múzeum prvej svetovej vojny v obci Romagne-sous-Montfaucon. Hasiči museli evakuovať ľudí z priľahlých kempov.

Problémy hlási aj Luxembursko. Tamojšia vláda zriadila krízový štáb, ktorý má reagovať na mimoriadne situácie vyvolané silnými dažďami. Predseda vlády Xavier Bettel uviedol, že „niekoľko domov“ bolo zaplavených a „už nie sú obývateľné“.

Známy nemecký klimatológ pakistanského pôvodu Mojib Latif v súvislosti s vlnou záplav vyhlásil, že schopnosť súčasnej spoločnosti prispôsobiť sa výkyvom počasia sa blíži k nule. Historicky boli podľa neho ľudia zvyknutí na relatívne stabilné klimatické podmienky, ale katastrofy sa teraz dejú rýchlosťou, „ktorá sa nikdy predtým nevyskytla“, uviedol Latif pre piatkové vydanie denníka Neue Osnabrücker Zeitung.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Francúzsko #povodne #Holandsko #záplavy #Belgicko