Grékom sa nedarí zápasiť s ohňom: Nemáme vodu, kričali

Gréckym hasičom sa do nedeľňajšieho večera nepodarilo dostať pod kontrolu lesný požiar na ostrove Eubója. Boj s prírodnými požiarmi medzitým pokračoval na viac ako desiatich iných miestach v krajine, informovala agentúra DPA.

09.08.2021 07:12 , aktualizované: 07:54
požiar, grécko Foto:
Lesný požiar v meste Pefki na gréckom ostrove Evia, asi 200 kilometrov severne od Atén.
debata (26)

Hasičský zbor, armáda a miestni obyvatelia podľa gréckych televízií neboli schopní pokračovať v hasení požiaru v pobrežnom meste Pefki.

„Nemáme vodu!“ kričali ľudia nesúci vodu vo vedrách či fúrikoch, keď hasičským vozidlám dopĺňali palivo. Dobrovoľníci prenášali seniorov k brehu, odkiaľ ich mali do bezpečia prepraviť člny. Iní tam priniesli aj svoje mačky a psov, približuje DPA.

mikulec hasiči hazz Čítajte viac Slovensko vyslalo 75 hasičov na pomoc s lesnými požiarmi v Grécku

Plamene pohltili na Eubóji početné domy a stromy, ktoré sa ľudia v niektorých oblastiach snažili zoťať, aby zabránili šíreniu ohňa. Nad oblasťou sa vznášal hustý dym, keď vietor poháňal požiar k severnému cípu druhého najväčšieho ostrova v Grécku.

Obyvateľov veľkej časti postihnutého regiónu už evakuovali. Mnohí sa však sťažovali, že ich ponechali svojmu osudu, keď na ostrove začali požiar hasiť zo vzduchu až v nedeľu, pokým hasičské lietadlá boli nasadené pri požiaroch v okolí Atén.

Prioritou sú životy

Úrady svoj postup obhajovali s tým, že zdroje sú obmedzené. Vláda opakovane uviedla, že prioritou je záchrana životov, nie majetku alebo lesov. V metropolitnej oblasti Atén žijú asi štyri milióny ľudí, pokým Eubója má približne 220 000 obyvateľov a tamojšie oblasti najviac ohrozené plameňmi sú prevažne lesnaté, píše DPA.

Objavili sa tiež správy, že situácia severne od gréckej metropoly sa stabilizuje, keď sa tam hasičom podarilo uhasiť viaceré menšie požiare.

Situácia je trocha lepšia na Peloponézskom polostrove, kde horí požiar južne od mesta Megalopolis a plamene v západnej časti polostrova sa dostávajú čoraz viac do vnútrozemia do husto zalesnenej oblasti neďaleko Olympie, dodáva agentúra.

Pomoc zo zahraničia

Požiare v Grécku pomáhajú či sa chystajú hasiť stovky hasičov a desiatky kusov techniky, ktoré vyslalo už 22 zahraničných krajín. V nedeľu večer im na twitteri poďakoval grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Medzi krajinami, ktoré Grécku pomáhajú zvládnuť najhoršie požiare za posledné desiatky rokov, je aj Slovensko či Česká republika.

„Chcem vyjadriť našu úprimnú vďačnosť všetkým krajinám, ktoré vyslali pomoc a prostriedky na hasenie požiarov,“ uviedol Mitsotakis. Polovicu z 22 týchto krajín tvoria členovia Európskej únie. Okrem Slovenska sú medzi nimi aj Rakúsko, Nemecko, Francúzsko či Poľsko.

Zahraniční hasiči sa už zapojili do boja s ohňom. Šéf gréckej civilnej ochrany Nikos Chardalias povedal, že v nedeľu pomáhali s hasením požiarov na ostrove Evia zhruba dve stovky hasičov z Rumunska a Ukrajiny. Práve požiare na tomto ostrove patrí k tým najhorším, ktorým v posledných dňoch Grécko čelí.

Najväčšiu pomoc Grécku sľúbilo Francúzsko: 243 hasičov, tri lietadlá na hasenie požiarov a 58 kusov inej techniky. Zo Slovenska odišlo v nedeľu do Grécka 75 hasičov a 30 kusov techniky.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Požiare #lesné požiare