Horí aj v Taliansku. Hasiči zasahovali pri stovkách lesných požiarov

Taliansky požiarny zbor hlásil za uplynulých 12 hodín 400 výjazdov v súvislosti s lesnými požiarmi na viacerých miestach krajiny.

14.08.2021 18:17
Europe Heat Foto: ,
Ľudia sledujú lesný požiar v pohorí Castillo pri talianskom meste Tivoli, niekoľko kilometrov od Ríma.
debata (1)

V juhotalianskom regióne Kalábria je v nasadení päť hasiacich lietadiel v oblasti miest Cosenza a Reggio Calabria. Mnohé požiare tam horia v okolí národného parku Aspromonte. Dosiaľ prišli v Kalábrii o život v dôsledku požiarov štyri osoby.

Požiare postihli i región Kampánia ležiaci severne od Kalábrie, v ktorom sa nachádza i mesto Neapol a sopka Vezuv. Vrtuľník zasahoval v Taurasi v provincii Avellino. Rozsiahlejší lesný požiar sa vyskytol podľa agentúry ANSA na ostrove Ischia, ktorého plamene zasiahli i niekoľko domov. Hasičom sa ho v noci na sobotu podarilo zneškodniť.

požiar, rusko Čítajte viac V Rusku horia lesy o rozlohe Švajčiarska

Uhasený bol do sobotňajšieho rána aj požiar v meste Tivoli ležiacom východne od Ríma, neďaleko ktorého sa nachádzajú pamiatky UNESCO Hadriánova vila či Villa d'Este.

Podpaľači aj dlhé sucho

Úrad civilnej ochrany vydal na sobotu varovanie pred nebezpečenstvom lesných požiarov v sicílskych provinciách Catania, Caltanissetta a Enna a tiež výstrahu pred extrémnymi horúčavami v oblasti Palerma. Na Sardínii úrady varujú pred extrémnym rizikom vzniku a šírenia požiarov v centre západnej časti ostrova.

Od konca júla požiare zhoršujú pretrvávajúce extrémne horúčavy, ako aj pomerne dlhé obdobie sucha. K zlej situácii podľa úradov zrejme prispeli aj podpaľači.

Teploty presahujúce viac ako 35 stupňov Celzia sa aj počas nadchádzajúceho víkendu očakávajú v mnohých častiach Talianska. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva vydalo v súvislosti s nimi tretí, najvyšší stupeň výstrahy pre viacero miest vrátane Ríma, Palerma, Bari, Neapolu, Bolzana či Bologne.

Grécko požiar hasiči Čítajte viac Na ostrove Eubója vypukol nový lesný požiar
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #lesné požiare