Do Afganistanu sa vrátil spoluzakladateľ Talibanu Barádar

Vedúci politického úradu militantného hnutia Taliban Abdal Ghaní Barádar pricestoval do Kábulu. V utorok o tom informovala agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyhlásenie hovorcu talibov.

17.08.2021 18:31
Abdul Gháni Baradar Foto:
Vodca a spoluzakladateľ militantného hnutia Taliban mulla Abdul Gháni Baradar (uprostred) prichádza s ďalšími členmi na mierovú konferenciu o Afganistane v Moskve 18. marca 2021.
debata (3)

„Abdal Ghaní Barádar a ďalší vysokí predstavitelia pricestovali do svojej milovanej krajiny v popoludňajších hodinách,“ oznámilo hnutie na sociálnej sieti Twitter.

Barádar je spoluzakladateľom Talibanu. Jeho život podľa AFP zmenila sovietska invázia z roku 1979, ktorá z neho urobila mudžahída a podľa všetkého aj bojovníka. V roku 2001, po intervencii Spojených štátov a páde Talibanu, bol súčasťou malej skupiny povstalcov pripravených na dohodu o uznaní novej administratívy v Kábule. Táto iniciatíva sa však ukázala ako neúspešná.

Ako jedného z vojenských lídrov Talibanu ho v roku 2010 zatkli v pakistanskom Karáči. V roku 2018 ho prepustili na slobodu, najmä pod tlakom Washingtonu. Vďaka rešpektu rôznych frakcií Talibanu bol vymenovaný za vedúceho politického úradu hnutia so sídlom v Katare, odkiaľ viedol rokovania s Američanmi, ktoré nakoniec viedli k stiahnutiu zahraničných jednotiek z Afganistanu. Bol aj súčasťou mierových rozhovorov s afganskou vládou, ktoré sa však skončili bez úspechu.

Afganistan / Taliban / Čítajte viac Taliban vyhlásil amnestiu pre predstaviteľov vlády a pozval ženy do vlády
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Abdal Ghaní Barádar