Z Kábulu evakuovali už 82-tisíc ľudí, CIA podniká tajné misie

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu na tlačovej konferencii oznámil, že Spojené štáty a ich spojenci za uplynulé dni evakuovali z Afganistanu vyše 82 300 osôb.

25.08.2021 22:12 , aktualizované: 22:57
evakuácia Foto:
Americkí vojaci počas evakuácie obyvateľov Afganistanu z kábulského letiska.
debata (22)

Informovala o tom televízia CNN. V nepokojnej krajine sa podľa Blinkena nachádza ešte zhruba 1500 amerických občanov, ktorí čakajú na evakuáciu.

Afganistan Čítajte viac Taliban prisľúbil, že cestovanie z Afganistanu umožní aj po 31. auguste

„Od 14. augusta bolo z Kábulu bezpečne evakuovaných viac ako 82 300 ľudí. Za uplynulých 24 hodín (od utorka do stredy) bolo evakuovaných približne 19 000 ľudí na palubách deväťdesiatich amerických a koaličných vojenských liatadiel,“ povedal Blinken.

Šéf americkej diplomacie dodal, že krajinu do stredy opustilo zhruba 4500 amerických občanov.

„Iba Spojené štáty mohli zorganizovať a vykonať misiu tohto rozsahu a tejto zložitosti,“ vyhlásil minister.

Militantné hnutie Taliban podľa Blinkena umožní Američanom aj afganským spolupracovníkom USA opustiť krajinu aj po 31. auguste. To isté v stredu tvrdila aj hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

turecko, vojak Čítajte viac Turecko začalo sťahovať svojich vojakov z Afganistanu

Tajné misie CIA

Ústredná spravodajská služba (CIA) a americká armáda podnikajú tajné evakuačné misie na záchranu civilistov mimo Kábulu pomocou helikoptér aj pozemných jednotiek. Informoval o tom denník The Wall Street Journal (WSJ).

„CIA v uplynulých dňoch začala tajné operácie na záchranu civilistov v Kábule, ale aj mimo neho. Na tieto operácie sú využívané americké vojenské helikoptéry, ale samotné misie sú pod taktovkou CIA,“ píše WSJ.

Nemecký armádny generál Eberhard Zorn medzitým v stredu uviedol, že počas takejto nočnej operácie, ktorú podnikli americké jednotky, bolo evakuovaných 21 nemeckých občanov.

Obavy z IS

The Wall Street Journal doplnil, že letecké a pozemné operácie mimo kábulského letiska sú za súčasných okolností považované za nebezpečné.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Migračná hrozba z Afganistanu: osudová skúška pre Európu

Generál Zorn, ktorého citovala agentúra DPA, však povedal, že útoky zo strany Talibanu nehrozia.

„Taliban v zásade zaisťuje bezpečie v okolí letiska pomocou svojich kontrolných stanovíšť, ale aj v prípade konvojov,“ povedal Zorn.

Obavy teraz panujú skôr z útokov zo strany tzv. Islamského štátu a ďalších teroristických skupín. O tejto hrozbe v utorkovom prejave hovoril aj americký prezident Joe Biden.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #evakuácia