Taliansko evakuovalo z Afganistanu takmer 5-tisíc Afgancov, najviac v EÚ

Taliansko z Afganistanu evakuovalo takmer 5-tisíc Afgancov, čo je najviac v krajinách Európskej únie. Povedal to v sobotu taliansky minister zahraničia Luigi di Maio. Posledné evakuačné lietadlo, ktoré z Kábulu zabezpečilo Taliansko, dorazilo do Ríma v sobotu ráno.

28.08.2021 14:31
Afganistan / Taliban / Kábul / Letisko / /... Foto: ,
Bojovníci Talibanu hliadkujú pred medzinárodným letiskom Hamída Karzaja v Kábule 27. augusta 2021, deň po smrtiacich útokoch
debata (17)

„Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa na evakuácii v posledných dňoch podieľali. Čo do počtu evakuovaných Afgancov sme v Európskej únii prvou krajinou,“ povedal di Maio na letisku.

V lietadle, ktoré dorazilo v sobotu, bolo 58 Afgancov, takže celkovo Taliansko evakuovalo 4 900 afganských spolupracovníkov západných misií. V tento deň sa tiež vrátili poslední členovia talianskeho diplomatického zboru a tí, ktorí dohliadali na bezpečnosť.

Taliansko dúfa, že sa s pomocou OSN, mimovládnych organizácií a regionálnych krajín podarí z Afganistanu dostať ďalších Afgancov. „Je tam ešte veľa Afgancov, ktorí čakajú na evakuáciu, ale my už ju naším leteckým mostom nezabezpečíme. Sme pripravení zabezpečiť možnosť odísť tým, ktorí s nami (v Afganistane) 20 rokov spolupracovali, s pomocou OSN a krajín susediacich s Afganistanom,“ povedal di Maio.

Taliansko patrí spolu s USA, Tureckom, Britániou a Nemeckom k pätici krajín najviac zapojených do operácií v Afganistane. Jeho poslední vojaci odišli z mesta Herát koncom júna. Podľa ministerstva obrany v Afganistane padlo 53 Talianov a 723 bolo zranených.

Do operácií Taliansko poslalo 50-tisíc svojich vojakov. „Skončila prvá fáza a začína tá ťažšia. V nej nesmieme opustiť afganský národ, afganské ženy, mladých Afgancov, tých, ktorí po všetky tie roky prejavovali túžbu po zmene,“ povedal šéf talianskej diplomacie.

Británia ukončí evakuačnú operáciu v sobotu

Posledné evakuačné lety Británie odletia z letiska v afganskej metropole Kábul v sobotu ešte predtým, ako Británia z Afganistanu stiahne svojich vojakov. Britom sa však z Afganistanu nepodarí evakuovať všetkých Afgancov, ktorí mali oprávnenie s nimi odletieť. V sobotu to oznámil náčelník generálneho štábu britských ozbrojených síl generál Nick Carter.

„Blížime sa ku koncu evakuácie, ktorú ukončíme v priebehu dnešného dňa… Na odlet čaká ešte niekoľko civilných lietadiel, je ich však len veľmi málo,“ uviedol Carter. Ten dodal, že po evakuácii civilistov bude potrebné na zostávajúcich lietadlách z Afganistanu vyviesť aj príslušníkov britskej armády. Podľa Cartera bola evakuačná operácia tak „úspešná, ako to len v daných podmienkach bolo možné“.

„Je zdrvujúce, že sme neboli schopní (z Afganistanu) dostať preč všetkých,“ vyhlásil Carter, podľa ktorého ostali v Afganistane „stovky“ Afgancov, ktorí spĺňali podmienky na to, aby mohli byť evakuovaní britskými zložkami. Mnohí z nich sa však podľa neho obávali cesty na letisko, pretože tá bola príliš nebezpečná. Carter dodal, že v prípade, ak sa týmto Afgancom podarí nejakým spôsobom z Afganistanu odísť, budú v Británii vítaní.

Britský premiér Boris Johnson v piatok taktiež vyhlásil, že po tom, ako sa evakuačná operácia zakončí, spraví Británia všetko preto, aby pomohla Afgancov, ktorých sa z krajiny nepodarilo evakuovať.

Britské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že z Afganistanu sa im počas uplynulých 14 dní podarilo evakuovať viac ako 13-tisíc ľudí. Rezort obrany však zároveň prestal vyzývať ľudí k evakuácii a zameral sa najmä na evakuáciu britských občanov.

Afganistan, Kábul Čítajte viac Americká odveta za výbuch v Kábule. Zaútočili dronom na teroristov

Veľakrát chaotická evakuácia z Afganistanu začala, keď sa 15. augusta hnutie Taliban zmocnilo Kábulu. Skončiť má do 31. augusta, keď z krajiny majú odísť poslední americkí vojaci. O zložitosti a nebezpečnosti situácie svedčí štvrtkový teroristický atentát neďaleko kábulského letiska, pri ktorom zomrelo 169 Afgancov a 13 amerických vojakov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliansko #evakuácia osôb