Ajatolláh obvinil Bidena zo vznášania hrozieb voči Iránu, pri ohrození odpovie recipročne

Iránsky duchovný vodca v sobotu obvinil amerického prezidenta Joea Bidena zo vznášania hrozieb voči Iránu.

28.08.2021 16:34
Irán / Ajatoláh Ali Chamenejí / Foto:
Najvyšší duchovný líder Iránu Ajatoláh Ali Chamenejí
debata (5)

Biden pri piatkovom stretnutí s izraelským premiérom Naftali Bennettom povedal, že v rokovaní o iránskom jadrovom programe dávajú USA prednosť diplomacii, ak ale nebude úspešná, existujú podľa neho aj iné možnosti.

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chamení v reakcii na to uviedol, že Bidenová administratíva sa v požiadavkách voči Iránu v ničom nelíši od tej predchádzajúcej vedenej Donaldom Trumpom.

„Súčasná americká administratíva sa nelíši od tej predchádzajúcej, pretože to, čo od Iránu v jadrovej otázke požaduje, sa síce líši slovami, ale ide o rovnakú vec, akú požadoval Trump,“ uviedol Chameneí. Dodal, že Spojené štáty „teraz hovoria spôsobom a kladú požiadavky, akoby od predmetnej dohody odstúpil“ Teherán a nie USA.

Chameneího slová odzneli na stretnutí s kabinetom nového prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorému parlament v stredu vyslovil dôveru. Vo svojom prejave tiež vyzval Raísího, aby „obnovil“ poškodenú dôveru verejnosti vo vládu.

„Zdôrazňovanie ‚iných možností‘ použiteľných voči Iránu je nelegálne ohrozovanie krajiny a dáva Iránu právo na odpovedajúcu reakciu,“ vyhlásil v sobotu tajomník iránskej bezpečnostnej rady Alí Šamchání.

Joe Biden Čítajte viac Biden ubezpečil Izrael, že nedovolí, aby Irán získal jadrové zbrane

Irán a predstavitelia piatich svetových veľmocí (Británie, Číny, Francúzska, Nemecka a Ruska) sa od apríla stretávajú na rokovaniach vo Viedni s cieľom dosiahnuť návrat USA k dohode o iránskom jadrovom programe.

Posledné takého rozhovory sa uskutočnili 20. júna a odvtedy boli pozastavené, zrejme v súvislosti s nástupom nového iránskeho prezidenta, a termín ich pokračovania zatiaľ nebol stanovený.

Teherán sa v roku 2015 zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Bývalý americký prezident Donald Trump v roku 2018 od tejto dohody odstúpil a voči Iránu znova zaviedol tvrdé ekonomické sankcie. Trumpov nástupca Joe Biden naznačil, že Spojené štáty sú pripravené vrátiť sa k jadrovej dohode.

Irán / vlajka / Čítajte viac Irán neprestane s obohacovaním uránu na 20 percent, kým USA nezrušia sankcie
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #ajatolláh Ali Chameneí