Británia priamo rokuje s Talibanom o evakuácii z Afganistanu

Spojené kráľovstvo vedie priame rozhovory s afganským hnutím Taliban o zabezpečení bezpečného odchodu britských štátnych príslušníkov z Afganistanu a Afgancov, ktorí tam pre Britov pracovali. Oznámila to v utorok večer britská vláda.

01.09.2021 13:14
Afganistan / Británia / Vojak / Armáda / Foto: ,
Príslušník britských ozbrojených síl pred odletom z afganského letiska v Kábule
debata (14)

Osobitný zástupca premiéra Borisa Johnsona pre Afganistan Simon Gass odcestoval do katarskej metropoly Dauha, aby sa tam stretol so zástupcami Talibanu, uviedol vo vyhlásení hovorca britskej vlády.

„Gass sa stretne s vysokopostavenými predstaviteľmi Talibanu, aby zdôraznil dôležitosť bezpečného odchodu britských štátnych príslušníkov z Afganistanu a tých Afgancov, ktorí s nami spolupracovali posledných dvadsať rokov,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Spojené štáty v pondelok dokončili stiahnutie svojich síl z Afganistanu, čím sa skončila 20 rokov trvajúca vojna, ktorá vyvrcholila návratom Talibanu k moci.

Chris Donahue Čítajte viac Američania po 20 rokoch opustili Afganistan

Misia Británie sa skončila v sobotu, keď jej posledné vojenské lietadlo vzlietlo z metropoly Kábul po evakuácii viac ako 15-tisíc ľudí počas posledných dvoch týždňov, keď Taliban prevzal kontrolu nad Afganistanom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Veľká Británia #Taliban #evakuácia osôb