Napriek výzvam Vatikánu v Missouri popravili Afroameričana

Napriek prosbám o milosť zo strany Vatikánu v americkom štáte Missouri popravili 61-ročného Afroameričana, o ktorom jeho obhajcovia tvrdili, že je mentálne postihnutý.

06.10.2021 08:18
USA poprava Vatikán milosť žiadosti Foto:
Na nedatovanej snímke pózuje Afroameričan Ernest Lee Johnson.
debata (5)

Ernest Lee Johnson bol popravený smrtiacou injekciou za vraždy troch zamestnancov obchodu so zmiešaným tovarom, ku ktorej došlo v roku 1994 v Columbii v štáte Missouri.

Republikánsky guvernér štátu Missouri Mike Parson v pondelok odmietol výzvy na zastavenie popravy, ktorá sa odohrala v meste Bonne Terre.

Johnsonovi právnici sa opakovane snažili zablokovať jeho popravu s odôvodnením, že je mentálne postihnutý, pričom argumentovali, že jeho poprava by bola v rozpore s ôsmym dodatkom ústavy, ktorý zakazuje kruté a neobvyklé tresty.

jones Čítajte viac V Texase popravili muža, ktorý pre 30 dolárov zavraždil pratetu

Aj vatikánsky vyslanec v USA Christophe Pierre zaslal minulý týždeň guvernérovi list v mene pápeža Františka, v ktorom ho vyzýva, aby popravu zastavil.

Bola to krutosť

Dvaja demokratickí členovia Snemovne reprezentantov z Missouri, Cori Bushová a Emanuel Cleaver, tiež žiadali o milosť pre Johnsona a upozornili, že jeho poprava „by bola závažným aktom nespravodlivosti“.

„Zabíjanie tých, ktorí nemajú intelektuálne schopnosti na to, aby prispôsobili svoje správanie zákonu, je morálne a právne nezodpovedné,“ uviedli vo vyhlásení.

„Toto nebola spravodlivosť. Bola to krutosť,“ tvítoval Bush po potvrdení popravy a vyzval na zrušenie trestu smrti.

Johnsona odsúdili za zabitie troch zamestnancov obchodu so zmiešaným tovarom – Mary Bratcherovej, Mabel Scruggsovej a Freda Jonesa – pri vykrádaní obchodu, ktorým chcel získať peniaze na nákup drog, dodala AFP.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #USA #poprava