Spovedné tajomstvo je nad zákonmi republiky i pri znásilneniach, vyhlásil francúzsky arcibiskup

Spovedné tajomstvo má prednosť pred zákonmi republiky, uviedol v stredu predseda Francúzskej biskupskej konferencie arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort v reakcii na zverejnenie správy o znásilňovaní detí činiteľmi katolíckej cirkvi.

06.10.2021 22:22
Katolík / Katolíci / Seminár / Kňaz / Kňazský... Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

De Moulins-Beaufort bol pritom v utorok jedným z tých, ktorí správu nezávislej vyšetrovacej komisie prezentovali. Komisia odhaduje, že od roku 1950 predstavitelia katolíckej cirkvi sexuálne zneužili 216-tisíc detí. Arcibiskupove stredajšie vyjadrenie vzbudilo vo Francúzsku silnú vlnu pobúrenia, a to aj u iných predstaviteľov cirkvi.

„Spovedné tajomstvo sa týka nás všetkých a v tomto ohľade je silnejšie než zákony republiky. (Spoveď) je otvoreným priestorom pre rozhovor s bohom,“ uviedol de Moulins-Beaufort v rozhovore s rozhlasovou stanicou France Info.

Arcibiskup ale zároveň dodal, že zistenia komisie berie veľmi vážne, len je potrebné nájsť alternatívny spôsob, ako s informáciami o zneužívaní pracovať bez toho, aby spovedníci museli porušiť tajomstvo.

Pápež František v minulosti tiež opakovane uviedol, že spovedné tajomstvo je neporušiteľné. Po zverejnení záverov komisie však vyjadril hanbu za činy cirkvi a požiadal obete o odpustenie.

Kostol / Modlitba / Čítajte viac Francúzi odkryli hriechy katolíckej cirkvi. Kňazi zneužili státisíce detí

Vedenie Francúzskej biskupskej konferencie v decembri minulého roka uviedlo, že kňazi, aj keď sa v rámci spovede dozvedia o trestnom čine, o ňom v žiadnom prípade nesmú informovať príslušné úrady. Za porušenie spovedného tajomstva im hrozí exkomunikácia.

Podľa francúzskeho právnika Nicolasa Cadèna sa ale duchovní pri svojom mlčaní najčastejšie odvolávajú na verdikt kasačného súdu z roku 1891, ktorý však bol vynesený ešte pred odlukou štátu a cirkvi. K tomu došlo vo Francúzsku v roku 1905.

Podľa právnika sa tak na duchovných dnes vzťahujú rovnaké pravidlá ako na všetky ostatné „profesijné tajomstvá“. Nikto nesmie prezradiť tajomstvo človeka, ktorý spáchal zločin, naopak informácie o obetiach je povinný oznámiť úradom.

Podľa francúzskeho trestného zákona osobe, ktorá je svedkom alebo má informácie o sexuálnom obťažovaní maloletej osoby a neoznámi to, hrozí trojročný trest väzenia a pokuta 45-tisíc eur. Ak je obeť mladšia ako 15 rokov, je trest až päťročný a pokuta sa zvyšuje na 75-tisíc eur.

Nezávislá vyšetrovacia komisia zriadená katolíckou cirkvou viac ako dva roky študovala svedectvá obetí a archívy, uskutočnila stovky rozhovorov. Dvadsiatka odborníkov nakoniec odhadla, že predstavitelia francúzskej katolíckej cirkvi od roku 1950 sexuálne zneužili 216-tisíc detí, prevažne chlapcov.

Počet obetí môže byť dokonca až 330-tisíc, ak sa medzi ne započítajú aj trestné činy laikov, ktorí pracovali pre cirkev, ako sú učitelia v náboženských školách alebo v charitách.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #katolícka cirkev #sexuálne zneužívanie detí