Fialovi vydržala láska z cintorína až doteraz, ale rozlohu Česka nepozná

Vyzerá ako elegán, chvíľami s tvárou prísneho profesora. Víťaz českých volieb, ktorý sa postavil na čelo predvolebnej koalície Spolu, vie prezradiť o sebe veci aj vtipným spôsobom.

09.10.2021 19:20 , aktualizované: 11.10.2021 13:44
ČR voľbyČR21 piatok rozhlas debata Foto: ,
Líder koalície SPOLU Petr Fiala.
debata (56)

Petr Fiala, 57-ročný rodák z Brna, by sa mal stať novým premiérom.

Chcel byť astrofyzik, odradilo ho gymnázium

Na svojej webovej stránke sa zdôveruje, že prvý zdravotný problém, ktorí potrápi nemálo ľudí, mal už v detstve: „V noci z 20. na 21. augusta má prvé bolesti slepého čreva, s čím musí ísť neskôr na operáciu. Prisudzovať to jeho zmyslu pre politiku sa však ešte nedá," napísal o sebe v tretej osobe. Pointa spočíva v tom, že dátumy sa viažu k augustu 1968, keď Moskvou vedené vojská vtrhli do Československa.

Ďalej píše, ako ho „zaujalo" vzdelávanie na gymnáziu s experimentálnou výukou matematiky: „Viedlo ho to k tomu, že sa prestal chcieť byť astrofyzikom a začal sa naplno venovať humanitným odborom." Pokrstiť sa dal v roku 1986, keď mal 22 rokov. Prízvukuje, že viera je veľmi dôležitá v jeho osobnom živote. V roku 1987 začal s kamarátmi na filozofickej fakulte v Brne vydávať samizdatový časopis Revue 88. Po promócii odchádza pracovať ako historik do múzea v Kroměříži a musí ísť na jeden rok na povinnú vojenčinu. Oceňuje, že na konci vojenskej služby získal cennú zručnosť: „Nakoniec je zaradený ako betonár k stavebnému práporu, odvtedy vie dobre stavať, betónovať a byť politicky nepohodlný."

Láska, keď prišla sloboda

V novembri 1989 sa zapojil do protestov proti komunistickému režimu. Tešiť sa potom mohol nielen zo slobodného Československa, ale aj z toho, že vtedy spoznal svoju celoživotnú lásku. Z vojenčiny sa vrátil domov v októbri 1989. S budúcou manželkou ho zoznámili ich spoloční známi. „Petr ma sprevádzal večer domov z demonštrácií. Tak vznikol náš vzťah," povedala pre CNN Prima News Jana Fialová.

ČR voľbyČR21 parlamentné voľby výsledky víťaz Čítajte viac Mohutný obrat: SPOLU porazilo Babiša a vyhralo voľby o 35-tisíc hlasov

Začali spolu chodiť 2. novembra 1989 na mieste, kde by to asi nikto nepredpokladal. Mladý muž pozval slečnu na prechádzku a poprosil ju, či by s ním zašla na cintorín, lebo na Dušičky nestihol. Súhlasila. „Ja ti tu môžem sľúbiť, že ak nenarazíme na nejaké vážne prekážky, chcel by som byť s tebou až do smrti," citovala ho Fialová pre denník Blesk. Zosobášili sa v roku 1992, čiže v manželstve žijú už takmer tri desaťročia. Majú spolu tri deti.

Zeman vravel o suchárovi

Fiala má titul vysokoškolský profesor v odbore politológia. Po pôsobení vo významných univerzitných funkciách sa Fiala stal v roku 2012 ministrom školstva. Za predsedu Občianskej demokratickej strany (ODS) ho prvýkrát zvolili v januári 2014. Odvtedy zakaždým na kongrese ODS obhájil svoju funkciu.

Keď sa stal šéfom ODS, prezidenta Miloša Zemana veľmi neoslnil: „V tejto chvíli by som povedal, že je skôr suchár než charizmatik. Ale poctivý suchár je vždy lepší než charizmatik, ktorý je darebák," poznamenal v programe S prezidentom v Lánoch. Fiala reagoval, že z charizmy má na rozdávanie a šetrí si ju pre voličov. Mal pravdu?

ČR Zeman sanitka hospitalizácia Čítajte viac Zeman je zrejme v kritickom stave, leží na ARO

Vo voľbách v roku 2017 ODS pod vedením Fialu síce získala druhý najväčší počet hlasov, ale veľa ich nebolo: 11,32 %. Zostal v opozícii, pretože jednoznačný víťaz hnutie ANO zostavilo vládu so sociálnymi demokratmi, ktorú v Poslaneckej snemovni tolerovali komunisti.

Teraz je situácia opačná. Najviac voličov podporilo Spolu, čo je zjavne najmä úspech, lebo Fiala vystupoval ako líder tejto predvolebnej trojkoalície. Jej volebný zisk predstavuje takmer 28 % hlasov. Spolu sa skladá z ODS, ľudovcov a zo strany TOP 09. Pred štyrmi rokmi každá z týchto strán kandidovala samostatne. Dovedna získali necelých 22,5 % hlasov, takže spojením síl s Fialom na čele si výrazne polepšili.

Čo chce a čo nechce

Jednou z hlavných tém pred voľbami bola vysoká cena za bývanie. Fiala sľúbil, ak sa dostane k moci, garantuje postaviť najmenej 40-tisíc bytov ročne. O zavedení spoločnej európskej meny neuvažuje: „Na euro sa pozerám tak, že pre Českú republiku v súčasnosti nie je výhodné," povedal pre server iDNES.

Andrej Babiš Čítajte viac Nikam neodchádza, hoci to avizoval. Babiš zostane poslancom

V Česku sú uzákonené partnerstvá osôb rovnakého pohlavia, no snahy zmeniť tieto zväzky na manželstvá by u Fialu ako premiéra jednoznačne narazili na tvrdý odpor. Zdôrazňuje, že to odporuje jeho viere aj rozumu. „Nebránim nikomu, aby žil s kým chce a ako chce. Ale nikto odo mňa nemôže chcieť, aby som veril, že ľudia rovnakého pohlavia majú vytvárať manželstvo a rodinu, ktorá sa rovná tej prirodzenej," upozornil v knihe, ktorú napísal pred štyrmi rokmi a svoj pohľad odvtedy nijako nezmenil.

A čo Fiala v predvolebnej kampani nezvládol napriek tomu, že sa stal víťazom volieb? Zosmiešnil sa vo videodebate volebných lídrov na iDNES. Moderátor sa ho vo vedomostnom kvíze pýtal, akú rozlohu má Česká republika. „To neviem, asi 90-tisíc štvorcových kilometrov," reagoval politik s titulom vysokoškolského profesora. Moderátor by mu uznal odpoveď s odchýlkou tisíc km². Skutočná rozloha českého územia je však necelých 79-tisíc km².

ODS, Petr Fiala Čítajte viac Petr Fiala znova obhájil post predsedu ODS. Parodoval Babišovu slovenčinu

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #ODS #Petr Fiala #spolu