Kurz podozrenia neustál a rezignoval: Rakúsko je pre mňa dôležitejšie

Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz odstupuje z funkcie.

09.10.2021 20:01 , aktualizované: 10.10.2021 18:02
Sebastian Kurz Foto: ,
Sebastian Kurz
debata (117)

Konzervatívny politik to oznámil v sobotu večer po tom, ako ho prokuratúra označila za podozrivého v prípade vyšetrovania korupcie. Informujú o tom agentúry DPA a APA.

Rezignáciu odôvodnil tým, že chce zabrániť mesiacom chaosu a patovej situácie: „Moja krajina je mi dôležitejšia ako moja osoba,“ vyhlásil. Kurz navrhol, aby na jeho miesto na čele rakúskej vlády nastúpil minister zahraničia Alexander Schallenberg.

Prísaha už v pondelok

Vicekancelár Werner Kogler (Zelení) sa následne v nedeľu stretol so Schallenbergom a vyjadril radosť z „otvorenia novej kapitoly vo vládnej spolupráci“. Budúci kancelár hovoril o svojom novom pôsobení ako o mimoriadnej výzve. Prísahu ako nástupca Kurza zloží v pondelok o 13.00 h.

Schallenberg a Kogler po súkromnej schôdzke v spoločnom stanovisku uviedli, že hovorili o ďalšom postupe vlády. „Mnohé projekty ako ekosociálna daňová reforma alebo rozpočet budú pokračovať podľa plánu,“ ozrejmili. Obaja sa medzičasom stretli aj s prezidentom Alexandrom Van der Bellenom. Schallenberg pred schôdzkou s hlavou štátu novinárom povedal, že svoje povýšenie vníma ako „prekvapenie“.

Kurz nekončí

Bližšie vyjadrenie chce Schallenberg poskytnúť až po kancelárskej prísahe. Hoci podľa jeho hovorkyne zatiaľ nie je objasnené, či nezotrvá aj na poste šéfa diplomacie.

Kurz neodchádza z najvyšších poschodí politiky úplne, zostane vo funkcii predsedu Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a podľa vlastných slov sa presunie na post šéfa poslaneckého klubu ÖVP.

sebastian kurz Čítajte viac O rakúskeho kancelára sa zaujímajú prokurátori

Kancelár sa dostal pod tlak na rezignáciu zo strany opozície i koaličných zelených po stredajšom oznámení protikorupčnej prokuratúry (WKStA), že vyšetruje Kurza a deväť ďalších osôb a tri združenia. Preveruje podozrenia, že od apríla 2016 boli peniaze rezortu financií využité na zaplatenie prieskumov verejnej mienky v prospech Kurza, ktorý bol v tom čase ministrom zahraničných vecí.

Sám Kurz v sobotu zdôraznil, že jeho odstúpenie neznamená priznanie viny. Obvinenia voči svojej osobe opätovne označil za nepodložené s tým, že sa voči nim bude obhajovať.

Kurzovi hrozilo, že mu poslanci budúci utorok na mimoriadnom zasadnutí Národnej rady vyslovia nedôveru na návrh opozície, ak by sa k nej pridali aj zelení. Tí označili za možné pokračovať vo vládnej koalícii len v prípade, ak ÖVP vymení kancelára za iného politika s „bezúhonnou“ povesťou.

Heger vyzdvihol Kurza

Slovenský premiér Eduard Heger v reakcii na rezignáciu Kurza vyzdvihol príkladnú úroveň politickej kultúry v Rakúsku po rozhodnutí spolkového kancelára.

„Chcel by som poďakovať Sebastianovi Kurzovi za to, že sa našim krajinám darilo v posledných mesiacoch výborne spolupracovať. Rakúsko preukázalo vysokú úroveň politickej kultúry a potvrdilo, že dôsledne dodržiava demokratické zásady a princípy právneho štátu,“ uviedol Heger v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

„Slovensko-rakúske vzájomné vzťahy sú na vynikajúcej úrovni! Teším sa, že budeme naďalej upevňovať vzťahy Slovenska s naším blízkym susedom a novým kancelárom,“ dodal na Twitteri predseda vlády SR.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #rezignácia #Sebastian Kurz