Krétu zasiahlo silné zemetrasenie, vydali výstrahu pred cunami

Grécky ostrov Kréta zasiahlo popoludní miestneho času silné zemetrasenie.

12.10.2021 15:37
Grécko Kréta zemetrasenie škody obeť Foto: ,
Hasiči stoja pri troskách pravoslávneho kostola v dedine Arkalochori na ostrove Kréta v Grécku 27. septembra 2021.
debata

Aténsky Inštitút geodynamiky stanovil jeho predbežné magnitúdo na 6,3. Otrasy vychádzali z mora pri východnom pobreží ostrova. Zemetrasenia s magnitúdom 4,1 a 4,6, ktoré sa objavili o niekoľko minút neskôr, sú podľa inštitútu zrejme dotrasy.

Z oblasti zatiaľ nehlásia žiadne vážne škody alebo zranenia. Úrady uviedli, že polícia a hasiči kontrolujú budovy na východe Kréty, či neutrpeli škody, a snažia sa dosiahnuť niekoľko odľahlých dedín bližšie k epicentru zemetrasenia.

Grécko, Kréta, zemetrasenie, škody, obeť Čítajte viac Silné zemetrasenie na Kréte má jednu obeť a viacero zranených

„Zemetrasenie bolo cítiť po celom ostrove a vyvolalo obavy, pretože sa stále spamätávame z dotrasov z predošlého zemetrasenia,“ vyjadril sa v rádiu námestník regionálneho guvernéra Yiannis Leondarakis odkazujúc na silné otrasy zo septembra. Zemetrasenie cítili aj ostrovy východne od Kréty vrátane Karpathosu, Kasosu a Rodosu.

Po zemetrasení vyhlásili aj varovanie pred cunami, informuje spravodajský portál Sky News.

Kréťania sa ešte spamätávajú zo silného zemetrasenia s magnitúdom 5,8, ktoré zasiahlo ostrov 27. septembra. Otrasy si vyžiadali jedného mŕtveho a stovky ľudí z obcí južne od krétskeho hlavného mesta Iraklio sú ešte stále bez domova.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #zemetrasenie #Kréta