Lukašenko pohrozil, že zastaví plyn pre Európu

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko vo štvrtok pohrozil tvrdou odplatou za akékoľvek nové sankcie Európskej únie proti Minsku.

11.11.2021 16:11
Bielorusko, Alexander Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko počas zasadnutia vládneho kabinetu vo štvrtok 11. novembra 2021.
debata (63)

V hre je podľa neho aj prerušenie tranzitu ruského zemného plynu a prepravy ďalšieho tovaru cez Bielorusko. EÚ sa chystá postihnúť Lukašenkov režim za vyostrovanie migračnej krízy na hraniciach s Poľskom a pobaltskými štátmi.

„Pri obrane našej zvrchovanosti a nezávislosti sa nezastavíme pred ničím,“ vyhlásil Lukašenko počas porady s vládnymi predstaviteľmi. „Zahrievame Európu, ale ešte sa nám vyhrážajú, že uzavrú hranice. A čo keď my im prerušíme zemný plyn? Preto by som vedenie Poľska, Litvy a ďalším bezhlavým (politikom) odporučil, aby premýšľali, než začnú hovoriť,“ povedal podľa štátnej agentúry BelTA.

Rusko Deň víťazstva vojenská prehliadka nácviky Čítajte viac Rusko vyslalo nad Bielorusko bombardéry schopné niesť jadrové zbrane

Bieloruská diplomacia by podľa Lukašenka mala varovať všetkých v Európe, že akonáhle zavedú dodatočné sankcie, ktoré považuje Minsk za neprijateľné, odpovie na ne.

Európska únia sa chystá rozšíriť sankcie proti Bielorusku. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stredajšom stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome oznámila, že nové postihy budú mieriť na osoby aj podniky. Počínanie Minsku, ktorý podľa EÚ cielene vyhrocuje migračnú krízu na bieloruských hraniciach s Poľskom a pobaltskými krajinami, označila šéfka exekutívy Únie za hybridný útok autoritárskeho režimu.

Bielorusko Poľsko EÚ hranica migranti kríza Čítajte viac EÚ uvalí sankcie na Bielorusko pre krízu spojenú s migráciou

Piaty balík sankcií proti Lukašenkovmu režimu, ktorý by mohol obsahovať postih jednotlivcov aj podnikov, by mohli únijní ministri zahraničia schváliť v pondelok, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného diplomata.

„Problém je Lukašenko a Bielorusko a tamojší režim,“ vysvetľoval chystané sankcie nemecký minister zahraničia Heiko Maas v Spokovom sneme, kde podľa agentúry AFP tiež uviedol, že rozšírenie a zosilnenie sankcií proti Minsku majú schváliť šéfovia diplomacií „dvadsaťsedmičky“ v pondelok.

„Sme v situácii, keď je najvyšší čas vyvodiť dôsledky. Chceme to urobiť spolu s našimi európskymi partnermi,“ povedal.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #bielorusko #Alexandr Lukašenko