USA zriaďujú komisiu na zhodnotenie zlyhaní v Afganistane

Americký Kongres v stredu odhlasoval vytvorenie komisie, ktorá zhodnotí zlyhania v 20-ročnej vojne v Afganistane, ktorá sa skončila víťazstvom radikálneho hnutia Taliban.

16.12.2021 07:55
Afganistan / Vojak / Vojaci / Taliban / Foto: ,
Vojaci z prvého práporu americkej armády na základni Restrepo počas prestrelky s príslušníkmi hnutia Taliban v údolí Korengal v afganskej provincii Kunar, máj 2009
debata (13)

Taliban sa rýchlo chopil moci po augustovom stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu. Komisia je súčasťou ročného balíka peňazí na obranu vo výške 768 miliárd dolárov, ktorý schválil Senát pomerom hlasov 89 k 10, predtým ho podobne drvivou väčšinou hlasov minulý týždeň schválila aj Snemovňa reprezentantov.

Prezident Joe Biden – ktorý urobil sporný krok a v auguste stiahol amerických vojakov z Afganistanu, aby ukončil najdlhšiu vojnu Ameriky – podľa očakávania tento zákon o národnej obrane podpíše.

Komisia o Afganistane bude pozostávať zo 16 členov vymenovaných dvoma hlavnými politickými stranami a dostala aj konečný termín na predloženie prvej správy – do roka od svojho prvého stretnutia. Záverečnú správu musí odovzdať do troch rokov.

„Komisia urobí komplexné hodnotenie vojny v Afganistane a vypracuje odporúčania pre budúce operácie s taktickými a strategickými ponaučeniami z tejto vojny, vrátane dopadu zvýšeného a zníženého počtu vojakov a pevne stanovených konečných termínov,“ uvádza sa v legislatíve.

Chris Donahue Čítajte viac Američania po 20 rokoch opustili Afganistan

Prezident Barack Obama po nástupe do úradu v roku 2009 vyslal do Afganistanu desaťtisíce vojakov, ale neskôr väčšinu z nich stiahol. Administratíva jeho nástupcu Donalda Trumpa vyrokovala s Talibanom dohodu, ktorá stanovala máj 2021 ako čas pre odchod amerických vojakov z krajiny.

Komisia sa bude takisto zaoberať spustením vojny za vlády Georgea W. Busha, ako aj americkou politikou voči Afganistanu pred rokom 2001. Práve útoky z 11. septembra v ten rok zapríčinili americkú inváziu do Afganistanu, ktorej výsledkom bol pád vtedajšieho brutálneho režimu Talibanu.

Wojciech Jagielski, spisovateľ Čítajte viac Pomôcť Afganistanu dnes znamená podporiť Taliban. Ale je iná cesta?

Nová legislatíva o národnej obrane takisto obnovuje silnú kongresovú podporu Taiwanu, v období, keď stúpa napätie medzi USA a Čínou. Tá vyhlasuje demokratický ostrovný štát s vlastnou vládou za svoje územie a očakáva znovuzjednotenie s ním.

Tento zákon zvyšuje výdavky USA na obranu oproti vlaňajšku o 28 miliárd dolárov, väčšinu tohto zvýšenia však nežiadala Bidenova administratíva. Výdavky zahŕňajú aj zvýšenie platov o 2,7 percenta pre príslušníkov ozbrojených síl a civilných zamestnancov na ministerstve obrany.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA