Dva roky s covidom. Slovensko je desiate v počte úmrtí na milión obyvateľov

Čína pred dvoma rokmi, 11. januára 2020, informovala ako prvá krajina na svete o prvom úmrtí na koronavírus. Slovensko je na desiatom mieste svetového rebríčka v počte úmrtí na jeden milión obyvateľov.

09.01.2022 07:45 , aktualizované: 20:12
Francúzsko, koronavírus, protesty Foto: ,
Slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že chce naštvať a trápiť nezaočkovaných ľudí, poslali v sobotu 8. januára 2022 do ulíc miest stotisíc Francúzov, ktorí protestovali proti povinnému očkovaniu a koronavírusovým reštrikciám. Snímka je z Paríža.
debata (56)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:12 Tisíce ľudí protestovali v nedeľu v belgickej metropole Brusel proti pravidlám a obmedzeniam týkajúcim sa koronavírusovej pandémie. Ako píše agentúra AFP, počas tohto víkendu nedošlo k násilnostiam, ktoré poznamenali predošlé, väčšie demonštrácie. Polícia však obkľúčila menšiu skupinu ľudí, ktorá sa priblížila k sídlu inštitúcií Európskej únie.

Dav približne 5000 ľudí počas pochodu mestom kričal „Sloboda, sloboda!“ a ľudia niesli transparenty s nápismi kritizujúcimi „vakcinačnú diktatúru“. Ešte pred začiatkom protestu polícia zadržala 11 osôb, ktoré mali pri sebe pyrotechniku. Ďalších 30 ľudí zatkli na konci protestnej akcie po tom, čo malá skupina hádzala projektily na príslušníkov poriadkových síl.

Demonštranti vyjadrovali nespokojnosť s povinným očkovaním zdravotníkov a používaním digitálneho covid pasu, ktorý je dôkazom o vakcinácii alebo negatívnom výsledku testu. Obyvatelia Belgicka sa ním musia preukazovať pri vstupe do reštaurácií, barov či na kultúrne podujatia. Pracovníci zdravotného systému v Belgicku majú od 1. januára tri mesiace na to, aby dali zaočkovať proti koronavírusu. Protest zorganizovalo zoskupenie organizácií vystupujúcich proti obmedzeniam s názvom „Spoločne za slobodu“, napísala agentúra DPA.

18:35 Na Cypre objavili výskumníci nový variant koronavírusu, ktorý je kombináciou variantov delta a omikron, a preto dostal názov deltakron. Informoval o tom v nedeľu rakúsky webový portál OE24.

Nový variant objavil tím vedcov Cyperskej univerzity pod vedením profesora biovied Leondiosa Kostrikisa, ktorý ho i pomenoval. Dosiaľ odhalili na Cypre 25 prípadov nákazy týmto variantom, ktorý podľa Kostrikisa obsahuje proteínové štruktúry variantov delta a omikron. Ako povedal pre stanicu Sigma TV, myslí si, že sa voči nemu presadí skôr aktuálne dominujúci omikron.

Viac sa dočítate tu.

17:04 V Izraeli zaočkovali za jeden týždeň už približne 254-tisíc ľudí štvrtou dávkou proticovidovej vakcíny, oznámilo v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Ako píše agentúra DPA, izraelská vláda umožnila pred týždňom podanie druhej posilňovacej dávky ľuďom starším ako 60 rokov, zdravotníckemu personálu a ľudom s oslabenou imunitou.

Izraelský premiér Naftali Bennett v nedeľu ocenil vysoký záujem o štvrtú dávku medzi vyššie spomenutými skupinami obyvateľstva, čo podľa neho pomôže „zabrániť vysokej úmrtnosti a utrpeniu“.

V dôsledku šírenia sa vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron v Izraeli prudko stúpa počet nakazených. Ministerstvo zdravotníctva hlásilo v sobotu rekordných 22.398 nových infekcií a v nedeľu viac ako 17 500.

17:02 Približne 6000 odporcov obmedzení súvisiacich s koronavírusovou krízou sa zúčastnilo podľa údajov polície v nedeľu popoludní na demonštrácii v rakúskom meste Innsbruck. Predseda pravicovej opozičnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl v tirolskej metropole svojimi vyjadreniami ostro útočil na vládu. Informovala o tom agentúra APA.

Šéf FPÖ Kickl na námestí Landhausplatz v Innsbrucku hovoril, že ide o „tirolský novoročný koncert slobody“, ktorý bude počuť až do Viedne. „Nezastavíte nás,“ odkázal Kickl vládnej koalícii Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených kričiac pred davom protestujúcich. Väčšina z účastníkov demonštrácie, ktorú zorganizovala skupina „Team Tirol“, nemala na sebe rúška.

Kickl nazval súčasný kabinet „podvodníckou vládou“ a vyzval na odpor voči nej. Všetci ľudia – očkovaní, neočkovaní i uzdravení z covidu – sú podľa Kickla „podvedenými“ vzhľadom na pretrvávajúce opatrenia zamerané na boj proti šíreniu nákazy. Predstavitelia vlády si podľa jeho slov „kopú vlastný hrob“.

Po Kicklovom prejave sa dav protestujúcich vydal na pochod centrom mesta. Pred šéfom FPÖ vystúpili na demonštrácii napríklad predseda strany v Tirolsku Markus Abwerzger a generálny tajomník strany v Dolnom Rakúsku Michael Schnedlitz.

16:26 V českej metropole Praha sa v nedeľu popoludní na Václavskom námestí zišlo odhadom viac ako tisíc odporcov proticovidových opatrení, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Účastníci demonštrácie s názvom Deväť krokov ku slobode, ktorú zorganizovalo hnutie Chcípl PES, si so sebou doniesli transparenty s nápismi ako „Zradca národa“, „Pravda víťazí“, „Slobodu alebo smrť“ a „Máme toho dosť“. PES bol názov protiepidemického systému ČR, ktorý určoval rozsah proticovidových opatrení v krajine. Vláda ho prestala používať koncom januára 2021.

Z pódia zazneli vety o tom, že vláda šíri medzi ľuďmi strach a prevolávali sa heslá ako „Povstaňte“ a „Slobodu“. Na pódiu vystúpili aj zástupcovia integrovaného záchranného systému, priblížili Novinky.

Hnutie Chcípl PES podľa vlastných slov odmieta „rozdeľovanie spoločnosti a segregáciu ľudí pomocou diskriminačných nariadení a vyhlášok a žiada ich okamžité zastavenie a zrušenie“.

V dôsledku rýchleho nástupu variantu omikron chystá vláda ČR úpravy niektorých opatrení, aby ľudia mohli chodiť do zamestnania predovšetkým v oblasti kritickej infraštruktúry nevyhnutnej pre chod štátu. Týkať sa to má najmä pracovníkov v sociálnych službách, školstve či zdravotníctve.

15:19 Grécko v nedeľu stanovilo konečný termín, do kedy sa musia dať ľudia zaočkovať treťou, posilňujúcou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu. Spraviť tak bude potrebné do februára, inak osoby bez tretej dávky nebudú mať prístup do väčšiny vnútorných verejných priestorov. Informovala o tom agentúra AFP.

„Od 1. februára sa bude každý, kto nedostal po siedmich mesiacoch (od druhej dávky) podpornú dávku, považovať za nezaočkovaného,“ povedal v rozhovore pre televíznu stanicu ANT1 grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris.

„(Covidový) certifikát bude platný, pretože ide o európsky preukaz platný deväť mesiacov, avšak ľudia nebudú mať privilégiá a výhody, ako napríklad vstup do vnútorných priestorov či na iné aktivity, ktoré sú (len) pre plne zaočkovaných,“ dodal minister.

V reakcii na šírenie variantu omikron grécka vláda sprísnila protipandemické opatrenia. Od 30. decembra minimálne do 17. januára musia reštaurácie zatvárať o polnoci a obmedziť počet miest na sedenie, zakázané je i hranie hudby v baroch. Povinné je tiež nosenie respirátorov triedy FFP2 v supermarketoch, vo verejnej doprave a na verejných priestranstvách. Už od polovice novembra nemajú neočkovaní ľudia v podstate povolený vstup do reštaurácií, kín, múzeí či fitnes centier. Vláda okrem toho odporučila polovici zamestnancov verejného i súkromného sektora prácu z domu – predtým išlo o 20 percent ľudí.

12:58 Čínske úrady zaznamenali od piatka v meste Tchien-ťin 20 prípadov nákazy koronavírusom, vrátane prvých dvoch prípadov komunitného prenosu vysokonákazlivého variantu omikron v krajine. Miestne úrady preto nariadili otestovať všetkých viac ako desať miliónov obyvateľov tohto mesta.

Ako píše agentúra DPA, laboratória v meste Tchien-ťin odhalili v období od piatka do nedele 20 nových prípadov nákazy, pričom dve z nich spôsobil variant omikron.

Čínska tlačová agentúra Sinchua priblížila, že medzi nakazenými sú najmä školopovinné deti a ich rodiny. Čínske úrady očakávajú, že počet potvrdených prípadov infekcie bude v dôsledku masového testovania ešte rásť.

Čína hlásili dva potvrdené prípady nákazy variantom omikron ešte vlani v decembri, išlo však osoby v karanténe, ktoré sa do krajiny vrátili zo zahraničia, pripomína DPA.

10:30 Prostredníctvom 9378 vykonaných RT-PCR testov odhalili v sobotu na Slovensku 2130 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 29 obetí. Viac sa dočítate tu.

8:33 V Českej republike pribudlo za sobotu 3955 novonakazených koronavírusom. Je to o 2867 infikovaných viac než pred týždňom, informuje spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na aktuálne údaje ministerstva zdravotníctva.

V nemocniciach je 2304 pacientov s chorobu COVID-19, z ktorých 432 je v ťažkom stave. V súvislosti s koronavírusom zomrelo v ČR v priebehu soboty 19 pacientov; od začiatku koronavírusovej pandémie je to dovedna 36 590 ľudí.

Najhoršia situácia momentálne panuje v Prahe-západ, kde pripadá 732,18 nakazených na 100-tisíc obyvateľov v sedemdňovom sledovanom období. Na ďalšom mieste je Praha (727), Praha-východ (628,77), Česká Lípa (600,01), Vsetín (589,34) a Ústí nad Labem (560,47), sumarizujú Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

7:45 Najviac obetí na životoch od začiatku pandémie evidujú v absolútnych číslach Spojené štáty, kde podľa údajov JHU zomrelo viac ako 837 000 ľudí. Nasledujú Brazília (620 000 mŕtvych), India (484 000), Rusko (308 000) a Mexiko (300 000).

Najviac obetí koronavírusu podľa prepočtu na milión obyvateľov vykazuje podľa údajov serveru ourworldindata.org Peru (6 085), nasledujú Bulharsko, Bosna a Hercegovina, Maďarsko (4 128 obetí), Čierna Hora, Severná Macedónsko a Gruzínsko. Česko je teraz na ôsmom mieste s počtom 3 404 obetí na milión obyvateľov, Slovensko na desiatom mieste s počtom 3 100 obetí. Poľsko má 2 038 obetí na milión obyvateľov. Spojené štáty americké majú 2 514 obetí, Rusko 2 117 a Európska únia ako celok 2 049 obetí na jeden milión obyvateľov.

Nový typ koronavírusu sa objavil začiatkom decembra 2019 v Číne, šíriť sa začal z jedenásťmili­ónového mesta Wu-chan v stredočínskej provincii Chu-pej. Vírus vyvoláva ochorenie COVID-19 s príznakmi chrípky (horúčku, kašeľ, problémy s dýchaním). Iba u niektorých pacientov vedie k rozvoju vírusového zápalu pľúc, ktorý môže vyústiť až do zlyhania dýchania. Na vírus umierajú prevažne seniori a chronicky chorí pacienti. Pôvod vírusu SARS-CoV-2 nie je ani po dvoch rokoch pandémie známy a zostáva zdrojom napätia vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Čínou. Podľa spoločnej štúdie vedcov z Číny a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vírus preniesol na človeka pravdepodobne zo zvierat, a to prostredníctvom obchodu s divoko žijúcimi druhmi.

WHO kvôli epidémii vyhlásila 30. januára 2020 globálny stav zdravotnej núdze, urobila tak len šiestykrát vo svojej histórii. Za pandémiu vyhlásila WHO šírenie nákazy 11. marca toho istého roku. Ide tak o druhú pandémiu chrípkových vírusov v 21. storočí, prvá bola pandémia prasacej chrípky v rokoch 2009 až 2010, pri ktorej zomrelo približne 18 500 ľudí. Z chrípkových vírusov mala od začiatku 20. storočia najviac obetí pandémia španielskej chrípky, ktorá si v rokoch 1918 až 1920 vyžiadala 40 miliónov mŕtvych.

Celkový počet infikovaných vo svete presiahol podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) 300 miliónov a obetí je celosvetovo takmer 5,5 milióna. Nákaza zasiahla podľa údajov americkej Univerzity 191 krajín a území a rozšírila sa už na všetkých sedem kontinentov. COVID-19 je teraz celosvetovo treťou najčastejšou príčinnou úmrtí po zlyhaní srdca a mŕtvicu. Predposledných 100-tisíc mŕtvych pribudlo za 12 dní, naposledy to bolo za 16 dní.

Prvý prípad za hranicami Číny sa preukázal 13. januára 2020 v Thajsku, prvé úmrtia v dôsledku nového koronavírusu mimo Číny potom ohlásili 2. februára Filipíny. Za rok od prvého ohláseného úmrtia zomrelo vo svete 1,9 milióna ľudí, druhý rok zomrelo v súvislosti s chorobou COVID-19 celosvetovo takmer 3,6 milióna ľudí. Najviac mŕtvych s covidom za jediný deň bolo podľa serveru ourworldindata.org zaznamenaných 20. januára 2021, keď celosvetovo zomrelo 18 062 ľudí.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus